Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Закону України “Про виноград та виноградне вино”.

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 240 із 421 народного депутата, зареєстрованого у сесійній залі.

Даним законом передбачено, що придбаний садивний матеріал вітчизняного або іноземного походження, призначений для садіння виноградників, проходить обов`язкову сертифікацію в установах, які мають на це повноваження та акредитацію. Ця норма не поширюється на садивний матеріал, отриманий у власних розсадниках, розміщених у зоні садіння виноградників.

Відео дня

Крім того, передбачено, що для виробництва вин і коньяків України використовуються технічні сорти винограду, що відповідають вимогам державних стандартів.

Не допускається змішування при переробці європейських сортів винограду з сортами виду Лабруска і гибридами прямими виробниками.

Столові сорти винограду можуть використовуватися для виготовлення ординарних вин. Для виробництва ординарних вин, бренді і коньяків України допускається використовування столових сортів винограду, якщо за вмістом цукрів та іншими показниками якості вони відповідають вимогам, що пред’являються до винограду технічних сортів.

У законі зазначено, що вина столові напівсухі та напівсолодкі виготовляються за класичною схемою з використанням виноматеріалів-недобродів або за купажною схемою з використанням виноградних цукровмісних матеріалів.

Також передбачено, що тиск діоксиду вуглецю У пляшках з готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, «Шампанського України» - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 20 градусах Цельсія.