Державне агентство земельних ресурсів пропонує надати право на купівлю сільськогосподарських земель лише громадянам України, які мають сільськогосподарську освіту або займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва.

Про це йдеться в допрацьованій редакції законопроекту «Про ринок земель», розміщеній на сайті відомства.

Згідно з документом, право на купівлю сільгоспземель також матиме держава в особі державної спеціалізованої установи або територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування.

Відео дня

У законопроекті зазначається, що іноземні громадяни не можуть набувати у власність сільгоспземлі за цивільно-правовими угодами. При цьому іноземні громадяни, які після набуття чинності цього закону набули право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, зобов`язані провести їх відчуження протягом року від дати набуття.

Крім того, юридичні особи, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення й набули статус іноземної особи шляхом збільшення в їх статутному капіталі частки іноземних осіб, зобов`язані провести відчуження ділянки протягом року від дати набуття іноземною особою частки в статутному капіталі, внаслідок чого частка іноземних осіб перевищила 10% статутного капіталу.

У законопроекті визначається, що право власності на землю, яка не була відчужена у встановлений термін, примусово припиняється на підставі рішення суду за позовом центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики. Такі землі переходять у власність державної спеціалізованої установи.

Як повідомляв УНІАН, у попередній редакції законопроекту «Про ринок земель» право на набуття земель сільськогосподарського призначення надавалося лише громадянам України й державі в особі спеціалізованої установи або органів місцевого самоврядування.