Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ застосував право вето до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки розвитку сільського господарства». Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави, яке розміщене на офіційному сайті Президента України.

В.ЯНУКОВИЧ застосував право вето до вказаного Закону України та запропонував відхилити його в цілому.

Як відомо, законом пропонується встановити порядок, за яким під час застосування в Україні режиму ліцензування експорту (імпорту) зерна і продуктів його переробки, розподіл таких квот здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах.

Відео дня

Президент України вважає, що такий підхід не відповідає міжнародним зобов`язанням України за багатосторонніми торговельними угодами СОТ. Зокрема в частині забезпечення обмеження усіх зборів та платежів будь-якого характеру (крім окремих мит та податків), що накладаються сторонами на імпорт чи експорт або у зв`язку з імпортом чи експортом, сумою, яка приблизно дорівнює вартості наданих послуг і не повинна являти собою оподаткування імпорту чи експорту у фіскальних цілях.

Президент України вважає, що запровадження прозорих та ефективних адміністративних процедур державного регулювання ринку зерна є умовою для гарантування продовольчої безпеки держави. Нарощення експортного потенціалу України у цій сфері та забезпечення її функціонування на засадах поєднання вільної конкуренції і державного регулювання з метою збалансування інтересів суб`єктів господарювання та держави.

На його думку, зазначені процедури мають застосовуватися виключно на рівноправній основі та, відповідно до міжнародних зобов`язань України щодо усунення нетарифних бар`єрів у зовнішній торгівлі. Зокрема такий механізм передбачено у прийнятому у першому читання проекті Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» (реєстр. №8321), внесеному урядом.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки розвитку сільського господарства ". За ухвалення даного рішення проголосували 264 народних депутата із 313 зареєстрованих у сесійній залі.