Державне агентство земельних ресурсів України має намір восени поточного року внести до Верховної Ради програму створення державного земельного кадастру.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі відомства.

Як зазначається в повідомленні, дана програма сьогодні перебуває на етапі розробки.

Відео дня

«Ми впевнені, що до 1 січня 2012 року зможемо забезпечити складову формування державного земельного кадастру, яка стосується бази реєстрації земельних ділянок. Плануємо доповнити базу всією реєстраційною інформацією, яка на сьогодні у нас є», - сказав перший заступник голови Держземагентства Артем КАДОМСЬКИЙ.

За його словами, закон про державний земельний кадастр містить ряд принципово нових положень щодо підстав, процедури і термінів здійснення державної реєстрації земельних ділянок, які спрямовані на зменшення корупції, спрощення і прискорення всіх необхідних процедур. Зокрема, законом запроваджено інститут державних кадастрових реєстраторів - спеціально уповноважених посадових осіб, які несуть особисту відповідальність за реєстрацію документів державного земельного кадастру і є процесуально незалежними суб'єктами.

При цьому законом врегульовано порядок обміну інформацією між Державним земельним кадастром та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно.

А. КАДОМСЬКИЙ зазначив, що вести держземкадастр буде Держземагентство і його територіальні органи.

За його даними, основні організаційно-технічні питання функціонування ДЗК передбачається врегулювати відповідним Порядком ведення Державного земельного кадастру, який затверджується Кабінетом міністрів.

Серед основних проблем впровадження ДЗК перший заступник голови відомства назвав відсутність нормативно-правового, кадрового та єдиного програмного забезпечення.

У свою чергу, заступник голови Держземагентства Микола КАЛЮЖНИЙ пояснив, що відповідно до закону, державні акти на право власності на землю будуть дійсними і після вступу в силу норми щодо скасування держактів.

«Державні акти на землю будуть дійсними і 10, і 20 років ... Тільки при трансакціях з ділянкою цей документ будуть вилучати. Ця норма закону України «Про державний земельний кадастр» буде діяти з 1 січня 2013 року. Громадяни при бажанні можуть отримати витяг з державного реєстру про свою власність, а також буде безкоштовний доступ до інформації про свій та інші земельні ділянки через Інтернет (за винятком персональних даних)», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 7 липня прийняла закон "Про Державний земельний кадастр", який передбачає оновлення базових положень з ведення Державного земельного кадастру, які містяться у чинному Земельному кодексі.