Москва. Голова Росспоживнагляду Геннадій ОНІЩЕНКО заявляє, що українські сири, які поставляються до Росії, не є сирами.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Г.ОНІЩЕНКО сказав в ефірі радіо «Ехо Москви».

«Все повинно відповідати заявленим вимогам, а заявлені вимоги – це сир, а якщо там щось інше, називайте це по-іншому. Реєструєте це по-іншому і втюхуйте споживачеві якийсь інший продукт... (Український - УНІАН) сир це по суті не сир. Цей продукт повинен називатися інакше», - сказав Г.ОНІЩЕНКО.

Відео дня

Він зазначив, що за російськими техрегламентами така продукція повинна називатися сирними продуктами і повинна коштувати дешевше на 30%.

«Нам дають якийсь сурогат, називають його сиром і продають його за ціною...», - зазначив він.

Г.ОНІЩЕНКО зазначив, що фахівці Росспоживнагляду готові виїхати до України для інспекцій підприємств, які поставляють сири до Росії.

«Та сторона чекає, не дочекається», - заявив він.

За його словами, бригада Росспоживнагляду готова виїхати і порівняє технологію виробництва з російським законодавством на тих заводах, які хочуть поставляти продукцію на російський ринок.

Також Г.ОНІЩЕНКО сумнівається у висновках незалежної експертизи українських сирів.

«Я не знаю, що таке незалежна експертиза. Від чого вона не залежить? Вона може не залежати від здорового глузду, може не залежати від професіоналізму», - заявив Г.ОНІЩЕНКО і додав: «Там, де вони зробили незалежну експертизу, хай туди і везуть».

«Мої фахівці поїдуть і покажуть протоколи дослідження. Я переконаний, що жодне виробництво, яке там є, не має у своєму розпорядженні навіть тієї апаратури, яка могла б виконати ті дослідження. Це досить дороге, високоточне устаткування. І навряд чи виробничі лабораторії мають таке устаткування в них», - сказав він.

«Не треба, як мовиться, дурити нас маленьких. Везіть і продавайте там, де ви зробили експертизу», - сказав Г.ОНІЩЕНКО.

При цьому він повідомив, що подібні проблеми є і в російських виробників.

«Ми зі своїми розбираємося, але давайте не посилювати ситуацію і не завозити те, що не відповідає», - сказав він і додав, що Росспоживнагляд готовий співпрацювати з українськими виробниками, «якщо вони наведуть у себе лад».

За його словами, українські сири повинні бути якісними і тоді ми говоритимемо, завозіть більше, а ми займемося своїми виробниками».

Як повідомляв УНІАН, вчора голова ветеринарної і фітосанітарної служби України Іван БІСЮК заявив телеканалу «1+1», що незалежна закордонна експертиза не виявила пальмової олії в українських сирах, які першими потрапили під заборону Росспоживнагляду в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держветфітослужба: експорт сирів до Росії відновиться після закінчення перевірок

Довідка УНІАН. 8 лютого Росспоживнагляд оприлюднив на своєму сайті інформацію про заборону ввезення сирів трьох українських підприємств – ПП КФ «Прометей» (Чернігівська обл.), АТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська обл.), ТОВ «Гадячсир» (Полтавська обл.).

Росспоживнагляд заявив, що в українських сирах виявлено велику кількість пальмової олії. У свою чергу, в Держветфітослужбі України ці претензії назвали безпідставними.

Пізніше Росспоживнагляд заборонив ще 4 українським підприємствам поставляти сир на територію Росії. До цього списку потрапили Баштанський і Лозовський сирзаводи, «Бель Шостка Україна» і Хмельницька маслосирбаза.