Уряд України виділив 300 млн. грн. для компенсації сільгоспвиробникам витрат на пересівання озимих зернових культур, загиблих внаслідок несприятливих погодних умов цієї зими.

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів, таке рішення уряд ухвалив у понеділок, 19 березня.

Прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ доручив забезпечити адресну компенсацію виробникам за витрати, які вони понесуть у зв'язку з необхідністю пересівання площ озимих зернових. При цьому пересівання соняшнику й ріпаку (як високодоходних і не включених у продовольчій баланс культур) компенсуватися не буде.

Відео дня

На сьогодні узагальнюються дані про площу, яку необхідно пересівати, й розміри відповідних компенсацій, які буде виплачено сільгоспвиробникам.

У прес-службі Міністерства аграрної політики та продовольства України повідомили, що виділення коштів на компенсацію буде проведено до кінця квітня поточного року.

Як повідомляв УНІАН, за оцінками Мінагрпроду, аграріям необхідно буде пересіяти 3 млн. га озимих зернових культур. Найбільше постраждали південь і схід України – Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська та Харківська області. Міністр агрополітики та продовольства Микола ПРИСЯЖНЮК зазначив, що компенсація виділятиметься лише на зернові культури й становитиме приблизно 100 грн. на 1 га посівів озимих культур.

Нагадаємо, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, цього року аграрії вимушені будуть пересівати 3,5 млн. га озимих культур, зокрема 3 млн. га зернових і 0,5 млн. га - технічних культур.

Збитки аграріїв від загибелі 3,5 млн. га озимих культур експерти оцінюють у 4 млрд. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збитки аграріїв від загибелі 3,5 млн. га озимих оцінюються в 4 млрд. грн. - УКАБ