Українська зернова асоціація (УЗА) виступає за спрощення порядку валютних операцій для роботи українських аграріїв на Чиказькій біржі. Про це заявив на прес-конференції у Києві президент УЗА Володимир Клименко.

В.Клименко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству фінансів і Національному банку внести зміни до інструкції щодо валютного регулювання для спрощення процедури оформлення валютних рахунків.

«Нам потрібно зробити спрощений порядок, щоб наші фермери у спрощеному порядку могли відкрити рахунок на Чиказькій біржі і перевести туди валюту. Для цього державі потрібно домовитися з Чиказькою біржею, визначити низку рахунків біржі — що туди можна перераховувати, це не для виведення валюти, а для роботи на Чиказькій біржі», - сказав В.Клименко.

Відео дня

Голова УЗА пояснив, що з 6 червня на Чиказькій біржі з'явився новий ф'ючерс — пшениця, Чорне море. Але для того щоб цей контракт працював, українські виробники зерна повинні мати можливість відкрити валютний рахунок на Чиказькій біржі і перерахувати туди валюту, а згідно з чинною інструкцією Нацбанку зараз це зробити практично неможливо.

«Для того щоб нашому фермерові – виробнику зерна працювати на Чиказькій біржі, йому потрібно відкрити рахунок, а рахунок цей відкрити не можна, тому що як тільки ти відкриваєш рахунки і переводитимеш туди гроші, тобі можуть інкримінувати, що ти порушуєш валютне законодавство, і ти нестимеш за це відповідальність перед державою», - сказав В.Клименко.

Нагадаємо, Чиказька біржа з 6 червня ввела новий ф'ючерс — пшениця, FOB, Чорне море.

Розмір контракту становитиме 5 тис. барелів (136 тонн), при цьому поставки будуть здійснюватися у липні, вересні, грудні, березні і травні. Базовим активом є мукомельна пшениця, яка поставляється на умовах FOB у п'ять українських портів: Одеса, Іллічівськ, Севастополь, Південний і Миколаїв, а також у три російські і один румунський порт.