Верховна Рада України має намір продовжити мораторій на продаж земель сільгосппризначення до ухвалення закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Як передає кореспондент УНІАН, за схвалення у першому читанні законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України» проголосували 240 народних депутатів із 329 зареєстрованих в сесійній залі. Не голосували в повному складі фракції «БЮТ-Батьківщина» та КПУ.

Як зазначено у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, у проекті пропонується уточнити положення розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу в частині, що стосується мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Зокрема, завершення зазначеного мораторію пов’язується не з конкретною датою, а з прийняттям закону про обіг земель сільськогосподарського призначення замість закону про ринок земель, про який ідеться у чинній редакції розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України.

Відео дня

Згідно з законопроектом, до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств.

Під час обговорення законопроекту народний депутат Іван Заєць (фракція НУ-НС) зазначив, що фракцією Партії регіонів запропонована «шахрайська схема» в питанні мораторію на продаж землі. За його словами, в даному законопроекті не передбачено ні часу продовження мораторію, ні термінів ухвалення відповідного законопроекту.

І.Заєць наголосив, що достатньо ухвалити закон про обіг земель сільгосппризначення і «ринок земель, як гірська річка у повінь попливе».

У свою чергу заступник голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що провладні депутати в парламенті вважають, що у ВР «сидять діти, які не розуміють, що таке законодавча робота теперішнього парламенту». Він наголосив, що якщо до 1 січня 2013 року «ви даєте вказівку КМУ підготувати замість закону про ринок землі закон про обіг землі, то тоді і проголосуєте за місяць як в ситуації із земельним банком закон і тоді мораторій на землю завершиться чи то 1 чи 10 лютого 2013 року».

Фракції НУ-НС та «БЮТ-Батьківщина» виступили категорично проти ухвалення сьогодні в першому читанні і в цілому законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України».

Як повідомляв УНІАН, влітку міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявив, що Україна готова до зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

2 жовтня 2012 року Верховна Рада України не підтримала два законопроекти, якими пропонувалося продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2014 року.

9 грудня 2011 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону «Про ринок земель».

20 грудня 2011 року Верховна Рада продовжила до 1 січня 2013 року мораторій на продаж земель сільгосппризначення.