Народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов пропонує Верховній Раді ліквідувати Державну сільськогосподарську інспекцію, що займається регулюванням питань землекористування, забезпечення якості продукції насінного господарства і розсади, організовує і координує роботу із сертифікації зернових складів і сертифікації якості зерна і продуктів його переробки.

Про це О.Царьов заявив на прес-конференції в УНІАН і повідомив, що відповідний законопроект вже зареєстровано у Верховній Раді.

«Зареєстровано законопроект, який ліквідує пережиток ленінсько-сталінських часів для контролю над ринком зерна», - заявив О.Царьов.

Відео дня

За його словами, для аграріїв ця інспекція є анахронізмом, від якого давно відмовилася не тільки Європа, а й країни СНД, зокрема Росія і Казахстан. А для чиновників така інспекція є засобом «брати до 1 млрд грн хабарів».

«На Україні введена щорічна сертифікація елеваторів... Величезна кількість поборів її супроводжують... Корупційний ринок, пов'язаний із Держсільгоспінспекцією, досягає 1 млрд грн. Цей мільярд платить кожний з нас зі своєї кишені, оскільки «витрати» закладені в ціну на зерно, борошно, хліб...», - сказав О.Царьов і зазначив, що утримання Держсільгоспінсекції в 2013 році обійдеться в 327 млн грн бюджетних коштів. «Це приблизно стільки ж, скільки держава виплачує як субвенції місцевим бюджетам на утримання структур швидкої допомоги, а також на боротьбу зі СНІДом», - зазначив О.Царьов.

До того ж депутат не вважає, що ліквідація Держсільгоспінспекції внесе хаос в регулювання агросектору. Він звернув увагу на те, що діяльність інспекції дублює низку функцій інших служб - Державного агентства земельних ресурсів, Державної ветеринарної і фітосанітарної служби, Державної інспекції захисту рослин і ряду інших органів.

«Основна мета законопроекту - це приведення українського законодавства до європейських норм. З ухваленням документа Україна наблизиться до міжнародної практики регулювання аграрного сектору», - сказав депутат.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 6 березня, депутати від Партії регіонів Володимир Пилипенко, Віктор Бондар і Олег Кулінич запропонували Верховній Раді скасувати обов'язкову сертифікацію якості зерна і продуктів його переробки, за винятком зерна, яке повністю або частково одержується за державні кошти, або ж якщо така умова передбачена контрактом, а також у разі ввезення зернових і продуктів їх переробки на територію України. Згідно з внесеним ними законопроектом пропонується безстроково сертифікувати послуги зберігання зерна, при цьому скоротити термін видачі такого сертифікату до 10 днів.

Чинне законодавство передбачає видачу сертифікату елеваторам на 1 рік і обов'язкову сертифікацію якості зерна і продуктів його переробки у всіх випадках переміщення його територією України і при експортно-імпортних операціях.