Польша хочет вернуть свое мясо в Украину

Польська влада планує підняти питання про скасування заборони на поставки свинини і яловичини з Польщі до України на найближчому спільному засіданні керівництва міністерств закордонних справ у п'ятницю, 16 травня, в Києві.

Про це УНІАН повідомила прес-секретар польського міністерства сільського господарства Малгожата Ксенжик.

"На цій зустрічі новій владі України буде представлений актуалізований каталог польсько-українських проблем і постулатів, які є у взаємному співробітництві, в тому числі, заборона щодо імпорту з Польщі яловичини та свинини", - зазначила вона.

Відео дня

Ксенжик також повідомила, що український міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка минулого тижня відповів на надісланий у квітні лист польського міністра з проханням провести переговори про постачання польського м'яса до України і запропонував їх провести 4-7 червня.

Як повідомляв УНІАН, у лютому Україна тимчасово заборонила ввезення польської свинини через вірус АЧС, у квітні глава польського уряду Дональд Туск назвав скасування введеної в лютому цього року заборони на постачання польської свинини до України "тестом на солідарність", зазначивши, що Польща також втрачає свої ринки збуту в Росії через свою позиції щодо української кризи.

Польське міністерство сільського господарства також заявило, що має намір домагатися скасування заборони на постачання польської яловичини в Україну, яка була введена ще в 2006 році.

Читайте такожПольща просить відновити поставки своєї свинини до України

Довідка УНІАН. Торік польські виробники скоротили постачання свинини до України на більш, ніж 40% - до 19,3 тис. тонн., а в ціновому вираженні постачання знизилися до близько 33 млн євро з 56 млн євро в попередньому році.

Торішні поставки свинини до України становили близько 4,5% всього польського експорту цієї продукції в натуральному вираженні і близько 3,5% - в ціновому.

За даними польської статистики, Польща в минулому році збільшила експорт в Україну на 5,2% - до 4,3 млрд євро.