Украина уже не раз ограничивала кспорт зерновых / Фото УНИАН

Цього року Україна збере понад 24 млн тонн пшениці, тому немає ніяких підстав для введення обмежень на експорт цієї культури з України у 2014-2015 маркетинговому році (липень 2014-липень 2015 років).

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в четвер повідомив журналістам президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

«Українська зернова асоціація заявляє, що ніяких заборон експорту пшениці з України не буде. Я так упевнено кажу, бо знаю думку з цього приводу прем'єр-міністра, ради підприємців при уряді, нас підтримує міністр (аграрної політики і продовольства - УНІАН) Швайка», - сказав Клименко.

Відео дня

За його словами, найближчим часом учасники зернового ринку підпишуть з Міністерством аграрної політики і продовольства меморандум про координацію дій на ринку зерна в цьому сезоні.

«Сенс меморандуму дуже простий. Ми повинні забезпечити експорт зерна в такому обсязі, щоб наші виробники отримали максимальні доходи від своєї діяльності, щоб у них зерно не залишилося в засіках, щоб експортери виконали зобов'язання, які у них є, щоб внутрішній ринок України був насичений і пшеницею, і борошном і хлібом», - пояснив Клименко.

Президент УЗА зазначив, що меморандум уже підписаний ключовими аграрними асоціаціями і поданий на підпис у Мінагропроді. Клименко також уточнив, що у 2014-2015 МР Україна зможе експортувати 32-33 млн тонн зернових. Він наголосив, що якщо обсяги експорту якоїсь культури поставлять під загрозу продовольчу безпеку країни, то зернотрейдери зможуть добровільно припинити її постачання за кордон без адміністративного втручання.

Читайте такожМінагропрод прогнозує зростання врожаю зернових цього року

Як повідомляв УНІАН, раніше асоціація «Мукомол України» звернулася до Кабміну з пропозицією обмежити експорт продовольчої пшениці з України для стабілізації ціни на неї всередині країни.

Україна не раз обмежувала і квотувала експорт зернових, у результаті чого учасники зернового ринку отримали значні збитки.