Гройсман сподівається на зниження цін на газ / фото УНІАН

Рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» і російського газового монополіста «Газпрому», згідно з яким останній має виплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол., дозволить «Нафтогазу» знизити вартість транзиту газу по Україні.

Читайте такожПеремога в Стокгольмі: «Нафтогаз» готовий відсудити у «Газпрому» іноземні активи

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на 14-й щорічній інвестиційній конференції Dragon Capital у Києві.

Відео дня

«Рішення арбітражу дасть можливість «Нафтогазу» знизити вартість транзиту газу і дасть можливість пошуку дешевших цін на газ, що дозволить знизити вартість всередині країни», - сказав прем'єр.

Прем'єр підкреслив, що в Україні необхідно дуже чутливо підходити до формування ціни на газ.

"Моя мета - створення прозорого ринку на всіх етапах: видобутку, транспортування і постачання для населення. Не може бути ніяких монопольних становищ ні у кого", - додав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, Україна в особі «Нафтогазу» судилася з російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: на транзит російського газу в ЄС і купівлю Україною російського газу.

2 грудня 2017 року «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо поставок Україні російського газу, яким суд задовольнив основні вимоги української сторони. Зокрема, суд знизив ціну газу, який купувався у «Газпрому» у другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 дол. за 1 тис. куб. м; відхилив вимоги російської сторони згідно з принципом «бери або плати» на суму 56 млрд дол. Оскільки не всі вимоги були задоволені, за підсумком першого рішення «Нафтогаз» залишався винним «Газпрому» близько 2 млрд дол.

Друге рішення стосується транзитного контракту, який було укладено у 2009 році. Відповідно до цього контракту, «Газпром» мав транспортувати через Україну 110 млрд куб. м на рік. Оскільки ця умова не виконувалася, «Нафтогаз» зажадав у суді стягнути з російської компанії 16 млрд дол.

28 лютого «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста «Газпрому», згідно з яким арбітраж зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол. За підсумком розгляду двох справ російський «Газпром» заборгував української компанії 2,56 млрд дол.