Ілюстрація REUTERS

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив, що розбіжності між "Газпромом" і Україною не загрожують транзиту газу з Росії в Євросоюз.

Читайте такожУкраїна і Росія два дні консультувалися з Єврокомісією щодо газового питання

"Для Європи ризики зникли. Ми зробили все можливе, щоб штучна криза, яку намагалася створити Росія, не відбулася", — сказав Коболєв.

Відео дня

За його словами, "Газпром" знизив на 20% тиск в газопроводах на своїй стороні системи. Через це Україні довелося збільшити витрату енергії з метою забезпечення транзиту газу до ЄС.

Як повідомляв УНІАН, тимчасовий дефіцит газу в ГТС був викликаний діями російського "Газпрому", який, порушуючи рішення Стокгольмського арбітражу, знизив тиск газу на вході в ГТС і відмовився імпортувати законтрактований газ. Для подолання дефіциту "Нафтогаз" значно збільшив імпорт газу з Євросоюзу, а Кабмін ввів у дію Нацплан зі скорочення споживання газу, а також доручив Міненерговугілля перевести частину генерації на мазут.

Також, згідно з цим планом, було призупинено подачу газу для навчальних закладів. Раніше у зв'язку з браком газу в країні Міністерство освіти і науки рекомендувало всім навчальним закладам призупинити роботу з 2 по 7 березня включно, що з урахуванням вихідних (8-11 число)складає 9 днів поспіль.