Ілюстрація REUTERS

Україна підтвердила статус надійного партнера, забезпечивши транзит російського газу в країни ЄС, незважаючи на дії російського газового монополіста "Газпрому", який відмовився виконувати березневі поставки газу нашій країні і знизив тиск на вході в українську газотранспортну систему на початку березня цього року.

Читайте такожГолова "Газпрому" заявив, що транзиту російського газу через Україну нічого не загрожує

Про це повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у Facebook.

Відео дня

"Після невдалих спроб російського монополіста створити штучну газову зимову кризу, вся Європа переконалася, що Україна - надійний партнер, який здатний забезпечувати транзит в найскладніших ситуаціях. Транзит по території України є економічно вигідним в напрямку Центральної та Східної Європи. Він також є самим безпечним маршрутом, оскільки ми не займаємося газовим шантажем", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що "Газпром" постійно страждає хронічною "гіпотонією", при цьому іноді відбуваються "випадкові" різкі зниження тиску в пікові морози, що призводить до ризику зриву роботи вітчизняної ГТС.

Як повідомляв УНІАН, після того, як "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 мільярда доларів, російська компанія спочатку погодилася поставити в березні в Україну 0,5 мільярда кубометрів газу за цінами, які визначив арбітраж, проте потім (1 березня) раптово відмовилася виконати свої контрактні зобов'язання і знизила тиск газу на вході в українську ГТС на східному кордоні до критичного рівня 50,9 кілограма на квадратній сантиметр.

Читайте такожСпроба "Газпрому" виставити Україну у якості ненадійного партнера провалилася - Держдеп

У "Нафтогазі" повідомили, що такі дії "Газпрому" є невиконанням рішення суду і саме вони привели до виникнення дефіциту газу в ГТС. Для його подолання Кабмін ввів обмеження щодо споживання газу всередині країни, а "Нафтогаз" в терміновому порядку купив у польської компанії PGNiG 60 мільйонів кубометрів палива.

За словами Порошенка, завдяки діям "Нафтогазу" і Кабміну Україна впевнено пройде цей період без будь-яких надзвичайних ситуацій. Також президент заявив, що "Газпром" заплатить "все до копійки", згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу. Станом на ранок 3 березня, зазначив президент, ситуація вже була повністю стабілізована.

Минулого року Україна транспортувала в ЄС рекордні за останні кілька років 93 мільярда кубометрів газу.