Ілюстрація REUTERS

Підприємства теплової генерації отримають річне відтермінування на повернення ДП "Енергоринок" 1,7 мільярда гривень кредитів.

Читайте такожНАБУ відкрило справу проти службовців НКРЕКП за рішення на користь компанії Ахметова - ЗМІ

Відповідне рішення Кабмін ухвалив 14 березня, повідомляє «Економічна правда».

Відео дня

Зокрема, рішення Кабміну передбачає продовження терміну погашення кредитних коштів, залучених у державного «Ощадбанку» для здійснення авансових платежів енергогенеруючим компаніям на поставку вугільної продукції, до травня 2019 року.

Кредити "Енергоринку" - це авансові платежі за електроенергію ТЕС, яка буде поставлена в майбутньому. Таким чином теплова генерація отримує безкоштовні кредити.

Найбільше таких безкоштовних кредитів отримує компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Також підприємства "ДТЕК" є найбільшими боржниками "Енергоринку", хоча офіційно державне підприємство також має борги перед генеруючими компаніями Ахметова.

Але ці борги утворилися через те, що "Енергоринку" заборгували підконтрольні "ДТЕК" енергорозподільчі компанії - обленерго, яким платять за електроенергію споживачі.

Станом на осінь 2017 року група "ДТЕК" була винна "Енергоринку" на 5,1 млрд грн більше, ніж їй.

У січні уряд розподілив 2 млрд грн таких кредитів для теплової генерації.

У той же час, інші виробники, в тому числі державні "Енергоатом", "Укргідроенерго", "Укренерго", не отримали авансів.

Повернення кредитних коштів закладене цільовою надбавкою в тарифи споживачам.

Сам тариф теплової генерації в 2018 році вже на 125% вищий, ніж відповідний тариф у 2015 році, коли видавалися вперше згадані аванси для теплової генерації.

За підсумками року "ДТЕК" показала зростання EBITDA на 29% - до 23 млрд грн.

Інша теплогенеруюча компанія - ВАТ "Центренерго" за підсумками року показала зростання чистого прибутку на 390% - до 1,9 млрд грн.

Нагадаємо, група "ДТЕК" Ріната Ахметова контролює близько 80% теплової електрогенерації і за 11 місяців 2017 видобула 84% усього енергетичного вугілля в Україні.

Як відомо, в березні 2016 року Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення гуртової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. В ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки до України".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації "ДТЕК" Ріната Ахметова та державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Після введення в дію "роттердамської" формули єврооблігації "ДТЕК" подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скуповуванням займалася компанія ICU.

Співвласником ICU був екс-міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

У квітні НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП через так звану формулу "Роттердам+".