Ілюстрація REUTERS

Росія має заплатити Україні понад 8,5 млрд дол. за рішеннями Антимонопольного комітету України і Стокгольмського арбітражу в спорі російського газового монополіста «Газпром» і національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Читайте такожУкраїна підтвердила надійність свого газового транзиту, незважаючи на дії "Газпрому" - "Нафтогаз"

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду в середу.

Відео дня

«Росіяни мають заплатити нам 2,5 мільярда доларів і 172 мільярди гривень. 172 мільярди гривень - це 6 мільярдів доларів, це те, що вчора підтвердили, рішення Антимонопольного комітету, вони нам винні. Та 2 мільярди з більш ніж 500 мільйонами - по Стокгольму. Разом рахунок - понад 8,5 мільярда доларів. Будь ласка, шановні колеги, наше рішення має бути чітким. Росія повинна заплатити нам ці гроші до копійки», - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він має виплатити українській компанії 2,56 млрд дол. При цьому російській компанії щодня нараховуються відсотки в розмірі 500 тис. дол., доки вона не виконає рішення Стокгольмського арбітражу про виплату боргу Україні.

«Газпром» на тлі програшу заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи. Проте, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання з постачання газу.

У січні 2016 року АМКУ виставив «Газпрому» штраф майже на 86 млрд грн (близько 3,4 млрд дол.) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Рішення було ухвалено в рамках виконання доручення уряду, а також у світлі офіційних звинувачень Європейської комісії, висунутих "Газпрому" у зв'язку з його домінуючою позицією на ринку Центральної та Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

Оскільки штраф не було сплачено, АМКУ пізніше подав до Господарського суду Києва позов з заявою про примусове стягнення штрафу і пені (розмір якої дорівнює сумі штрафу), а також про визнання зобов'язання припинити порушення антимонопольного законодавства. Господарський суд Києва задовольнив цей позов на початку грудня 2016 року.

Наприкінці лютого 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив без зміни рішення госпсуду Києва про задоволення позову АМКУ. Рішення апеляційної інстанції стало приводом для «Газпрому» подати касацію.

В травні 2017 року Вищий господарський суд України відхилив касацію «Газпрому» на рішення Антимонопольного комітету про стягнення з російської компанії 171,932 млрд грн. Після цих рішень Міністерство юстиції розпочало арешт активів «Газпрому» в Україні, а також пошук правових механізмів для арешту активів компанії за кордоном. Україна сформувала міжвідомчу комісію щодо стягнення штрафу Антимонопольного комітету з «Газпрому» в розмірі 172 млрд грн (близько 6 млрд дол.) у зарубіжних юрисдикціях. За словами міністра юстиції, Україна має 27 юрисдикцій, які сприятимуть стягненню коштів, завдяки наявності договорів про двосторонню правову допомогу. Сам процес, за оцінкою міністра, може зайняти 9-10 місяців.