«Нафтогаз» очікує проведення переговорів з «Газпромом» / фото bykvu.com

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» очікує проведення переговорів з російським газовим монополістом «Газпромом» у тому числі щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу, повідомила прес-служба «Нафтогазу» в Facebook.

Читайте такожГройсман: "Газпром" винен Україні $8,5 мільярда

«До кінця місяця має відбутися« зустріч на Ельбі» (або якійсь інший красивою річці) з нашою дорогою монополією», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Згідно з повідомленням, «Нафтогаз» поінформує «Газпром» на зустрічі, що не згоден розірвати контракти.

«Крім того, ми направили «Газпрому» вимоги про перегляд тарифу (на транзит газу - УНІАН). На зустрічі, звичайно, обговорюватиметься виконання рішень арбітражу», - цитує прес-служба головного комерційного директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка.

Як повідомляв УНІАН, після того, як «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити українській компанії 2,56 млрд дол., російська компанія спочатку погодилася поставити в березні в Україну 0,5 млрд куб. м газу за цінами, які визначив арбітраж, однак потім (1 березня) раптово відмовилася виконати свої контрактні зобов'язання і знизила тиск газу на вході в українську ГТС на східному кордоні до критичного рівня 50,9 кг на кв. см.

У «Нафтогазі» повідомили, що такі дії «Газпрому» є невиконанням рішення суду і саме вони призвели до виникнення дефіциту газу в ГТС. Для його подолання Кабмін запровадив обмеження щодо споживання газу всередині країни, а «Нафтогаз» терміново купив у польської компанії PGNiG 60 млн куб. м палива.

За словами президента Петра Порошенка, завдяки діям «Нафтогазу» і Кабміну Україна впевнено пройшла цей період без будь-яких надзвичайних ситуацій. Також президент заявив, що «Газпром» заплатить «все до копійки» згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Торік Україна транспортувала до ЄС рекордні за кілька останніх років 93 млрд куб. м газу.