Ілюстрація REUTERS

Російський монополіст «Газпром» зарезервував всю суму штрафу за транзитним контрактом з «Нафтогазом» — $4,63 млрд.

Читайте також«Нафтогаз» планує в квітні почати стягнення з «Газпрому» $2,6 мільярда боргу

Це випливає з опублікованого звіту компанії, підготовленого відповідно до російських стандартів бухгалтерського обліку (РСБО), передає РБК.

Відео дня

Згідно з документом, у балансі «Газпрому» в статті «штрафи, пені, неустойки за порушення умов договорів» визнана витрата у 272,943 млрд руб. ($4,74 млрд), що майже повністю відповідає рішенням арбітрів.

Арбітраж Торгової палати Стокгольма виніс своє рішення щодо спору між російською і українською компаніями 28 лютого. Тоді арбітри частково задовольнили вимоги «Нафтогазу», постановивши, що «Газпром» повинен заплатити українській компанії $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором. До цього арбітраж зобов'язав українську сторону виплатити «Газпрому» $2 млрд за вже поставлений газ. Таким чином, російська компанія залишилася винна «Нафтогазу України» близько $2,6 млрд.

Як повідомляв УНІАН, «Газпром» на тлі програшу заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу в Європу. Однак в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання з постачання газу.

Уряд України має намір стягнути з Газпрому» сумарно 8,5 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу і Антимонопольного комітету України – 2,56 млрд дол. і 172 млрд грн, відповідно.