Ілюстрація REUTERS

Російський газовий монополіст «Газпром» не зможе не виконати рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення з нього на користь Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» 2,6 млрд дол.

Читайте такожЄврокомісія обіцяє підтримувати Україну для виконання «Газпромом» рішень Стокгольмського арбітражу

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу в Києві.

Відео дня

«Газпром» не має іншого виходу, крім як виконати це рішення, виплати за яким будуть збільшені на відсоток пені, яка нараховується щодня. Це майже півмільйона доларів щодня», - сказав він.

За словами міністра, в разі невиконання рішення «Нафтогаз» зможе примусово стягнути майно «Газпрому» в іноземних юрисдикціях, включаючи газ у газових сховищах і кошти.

«Нафтогаз» абсолютно правильно зробив, що пішов паралельним юридичним шляхом пред'явлення до виконання цього рішення Стокгольмського арбітражу в тих країнах, які є учасниками Нью-Йоркської конвенції і в яких є абсолютно очевидні активи боржника. Йдеться про газ у сховищах, про кошти, які розміщені на банківських рахунках», - підкреслив міністр.

Як повідомляв УНІАН, «Нафтогаз України» 10 квітня офіційно повідомив про початок процедури примусового стягнення з російського газового монополіста «Газпром» 2,6 млрд дол. у Європі через відмову російської сторони виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, а також готує новий позов про відшкодування збитків, завданих через невиконання «Газпромом» рішень арбітражу, повідомила прес-служба «Нафтогазу».

«Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити українській компанії 2,56 млрд дол. Також суд зобов'язав російську компанію постачати до 5 млрд куб. м газу на рік у 2018-2019 роках за цінами, що відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи і викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня). Після того, як «газову» кризу було успішно подолано, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання щодо транзитних поставок газу.

У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.