«Газпром» хоче розірвати контракти з «Нафтогазом» / фото eer.ru

Ініціювання російським газовим монополістом "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі нового провадження проти Національного холдингу "Нафтогаз України" з метою розірвати чинні договори не скасовує їх дії, отже "Газпром" залишається винен українській компанії 2,56 млрд доларів.

Читайте також"Нафтогаз" через суд компенсує збитки при відмові "Газпрому" від зобов'язань щодо транзиту газу - Мін'юст

Таку заяву оприлюднила прес-служба "Нафтогазу" у відповідь на появу інформації про те, що переговори, в ході яких "Газпром" пропонував українському холдингу змінити або розірвати чинні контракти на транзит і поставку газу, завершились безрезультатно.

Відео дня

"Оскарження арбітражних рішень ("Газпромом" - УНІАН) не зупиняє дію контрактів, "Газпром" залишається нам винен 2,56 млрд доларів плюс відсотки", - заявили в "Нафтогазі".

Також у прес-службі зазначили, що в контрактах не передбачена можливість зупинити їх дію в односторонньому порядку. Термін дії обох договорів (на постачання і транзит газу) закінчується наприкінці 2019 року.

В "Нафтогазі" також нагадали, що попереднє арбітражне провадження тривало більше трьох років.

Як повідомляв УНІАН, «Газпром» програв судову тяганину з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі, за рішенням якого він повинен виплатити українській компанії 2,56 млрд дол. Також суд зобов'язав російську компанію постачати до 5 млрд куб. м газу на рік у 2018-2019 роках за цінами, що відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання й транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи й викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня). Після того, як «газову» кризу було успішно подолано, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання щодо транзитних поставок газу.

У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.