Ілюстрація REUTERS

Уряд України запропонує на розгляд Міжнародного валютного фонду кілька варіантів формули ціни на газ.

Читайте такожМВФ: ціни на енергоресурси в Україні знову стали політичним питанням

Про це повідомляється на сайті уряду з посиланням на слова міністра Кабінету міністрів України, голови міжвідомчої робочої групи з приватизації Олександра Саєнка.

Відео дня

Він зазначив, що уряд на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом намагається якомога швидше знайти максимально прозору та ефективну формулу ціни на газ, яка була б обґрунтована й справедлива.

«У нас є консенсус із МВФ у тому, що ми говоримо з приводу самої формули, не змінюючи принципів. Представники МВФ, НБУ вирушили до Вашингтона, щоб провести відповідні переговори. Я вважаю, у нас достатньо шансів знайти спільний з МВФ підхід для встановлення критеріїв формування ціни на газ», - сказав міністр.

Саєнко зазначив, що діапазон змін тарифу на газ залежатиме від тієї формули, яку буде узгоджено.

«Зараз на перший план роботи з МВФ виходить питання створення антикорупційного суду, і в разі успішного вирішення цього питання позиція Фонду, як ми очікуємо, буде більш гнучкою, тим більше, що у нас є взаєморозуміння щодо загальних принципів співробітництва», - додав Саєнко.

Як повідомляв УНІАН, поточна програма України та МВФ обсягом 17,5 млрд дол., із яких Україна отримала 8,7 млрд дол. у зв'язку з повільним впровадженням узгоджених реформ, закінчується навесні 2019 року. В 2018 році Національний банк і Міністерство фінансів розраховують отримати 1,9 млрд дол. від МВФ.

Для продовження співробітництва з Фондом Верховна Рада повинна ухвалити закон про створення антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, а уряд - привести ціни на газ до імпортного паритету й забезпечити механізм їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон'юнктури.