Фото УНИАН

Оператор газотранспортної системи (ГТС) Словаччини Eustream за результатами процедури Open Season, під час якої компанія приймала заявки на використання додаткових потужностей лінії «Вояни-Ужгород», констатує значний попит на постачання «блакитного палива» до України, який обмежується технічними можливостями існуючого газопроводу.

Як відзначають в словацькій компанії, інтерес постачальників суттєво перевищив запропоновані потужності.

Запропоновані додаткові потужності газопроводу Словаччина-Україна в 4,5 млн кубометрів газу на добу були зарезервовані компаніями до кінця 2019 року.

Відео дня

У даний час, за даними Eustream, потужність газопроводу «Вояни-Ужгород» сягає 11,5 млрд кубометрів в рік, або 31,5 млн куб. м на добу.

«Потужність була збільшена через технічні заходи з української сторони», - йдеться в повідомленні словацького оператора.

Читайте такожНовий газопровід із Польщі в Україну збудують не раніше 2017 року - «Нафтогаз»Як повідомляв УНІАН, добові постачання природного газу зі Словаччини в Україну 18 листопада досягли чергового історичного максимуму в 31,2 млн кубометрів.

З 16 серпня 2014 року відкрився так званий «малий реверс» природного газу з території Словаччини до України в тестовому режимі, а з 1 вересня він запрацював в робочому режимі. Однак «малий реверс» не дозволяє Україні скористатися словацьким маршрутом на повну потужність і повністю позбутися газової залежності від російського газового монополіста - «Газпрому». Таку можливість надає Україні так званий «великий реверс», проте його відкриття блокує «Газпром», який має відповідний контракт зі словацькою стороною.

Читайте такожУгорщина і Словаччина до 2015 року об"єднають газопроводи для реверсних постачань Україні