У Фонді наполягають, що ціни на газ в Україні мають стати ринковими / фото УНІАН

Ціни на газ в Україні повинні регулюватися ринком, а найбільш вразливі верстви населення потрібно захистити за допомогою діючої системи субсидій.

Читайте такожМВФ назвавши критично важливі умови для отримання чергового траншу

Про це заявив директор департаменту комунікацій Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс на брифінгу у Вашингтоні.

Відео дня

"З питання газу - ціни на газ для домогосподарств в Україні не змінювалися два роки, незважаючи на значне зростання міжнародних цін. Це призводить до "прихованим" субсидіях, які є регресивними і приносять непропорційну вигоду найбільшим споживачам. Ми вважаємо важливим, щоб ціни на газ визначалися ринком згідно з реформами, які були імплементовані в 2016 році", - сказав він.

При цьому Райс зазначив, що вразливі верстви населення мають бути захищеними.

"Разом з цим, ми також відчуваємо, що низькодохідні і вразливі домогосподарства мають бути повністю захищені від зростання цін на газ з допомогою діючої системи підтримки (субсидій - УНІАН)", - підкреслив представник Фонду.

Як повідомляв УНІАН, уряд України, очолюваний Володимиром Гройсманом, в 2016 році прийняв постанову, компенсаційна ціни на газ для всіх категорій населення, приводячи їх до ринкового рівня. Також постанова передбачала механізм автоматичного перегляду цін раз у півроку для приведення цін до ринкових.

"Ми встановили граничну ринкову ціну на газ для того, щоб знищити корупцію. Ні для кого не секрет, що державний газ в три-чотири рази заниженою ціною раніше скупався ділками, в тому числі тими, які присутні в парламенті, і навіть тими, хто, можливо, блокує трибуну, і перепродувався в два-три рази дорожче. Підтвердження цього є", - зазначив прем'єр.

Однак жодного перегляду цін з того часу не відбулося, а ціни на газ для населення наразі значно нижчі ринкових.

Уряд у березні прийняло рішення продовжити спецобязательства для "Нафтогазу", що передбачає продаж газу населенню за діючою ціною, до 1 червня. Минулого тижня міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив про можливість продовження спецобязательств на період після 1 червня.