Скандальний в. о. голови Нацкомісії з тарифами покидає свій пост / фото УНІАН

Повноваження чинного голови Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитра Вовка і члена регулятора Руслана Машляківського, згідно з планом ротації, закінчуються 25 травня.

Читайте такожЗМІ: як живе чиновник, який змушує українців платити за комуналку шалені гроші (відео)

Про це кореспонденту УНІАН повідомила член Конкурсної комісії по вибору нових членів регулятора Світлана Голікова.

Відео дня

"З 26 травня закінчуються повноваження двох членів НКРЕКП – Вовка і Машляківського, тобто завтра, 25 травня, - їх останній день роботи", - сказав вона.

Також Голікова зазначила, було б логічно, якби вже завтра президент Петро Порошенко призначив п'ять нових членів з десяти, які були подані йому на розгляд Конкурсної комісією ще 14 травня 2018 року.

Згідно інформації, розміщеної на сайті НКРЕКП, на сьогодні залишилося всього лише два комісіонера – голова Вовк і член регулятора Машляківський.

Орган не може приймати рішення до появи кворуму в кількості чотирьох осіб.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня Конкурсна комісія відібрала 10 кандидатів на 5 вакантних посад і подала їх розгляд президенту. Конкурсна комісія також проводить другий конкурс, в результаті якого повинні бути відібрані 4 кандидата. Останній конкурс був нещодавно заблокований недопущенным претендентом в челни НКРЕКП, чинним радником Вовка Антоном Гудаченко.

Читайте такожГолова НКРЕКП намагався через суд приховати від НАБУ документи щодо тарифів на електрику - ЗМІ

Довідка УНІАН. Дмитро Вовк (1989 року народження) був призначений на посаду т. в. о. голови НКРЕКП наприкінці 2014 року. З червня 2015 року він вступив у повноваження глави регулятора. До призначення на цю посаду, у нього не було досвіду роботи в сфері енергетики. У 2009-2013 роках він працював в інвесткомпанії ICU, яка консультувала угоди бізнесу президента Петра Порошенка. З березня 2013 року по грудень 2014 року Вовк працював у Москві в корпорації Roshen, яка також належить президентові.

За час каденції Вовка була прийнята скандально відома формула "Роттердам+", яка, як вважають експерти, генерує надприбуток для теплової генерації, зокрема компанії ДТЕК Ріната Ахметова. На сьогодні впровадження формули "Роттердам+" є предметом розслідування НАБУ.

Також комісія під його керівництвом реалізувала план підвищення тарифів на електроенергію для населення, і при цьому також підвищувала тарифи для промисловості, що не дало можливості побороти перехресне субсидування на ринку електроенергії.

За час керівництва Вовка, НКРЕКП намагалася ввести абонплату за газ, а також прийняла рішення про запровадження стимулюючого тарифоутворення для обленерго, яке встановлює норми прибутковості на старі і нові активи в розмірі 12,5%. Ставка на старі активи була розкритикована низкою експертів.