Нефть стоит меньше 80 долларов / wikipedia

Ціни на нафту на світовому ринку, можливо, ще не досягли своїх нижніх меж.

Таку думку висловив 24 листопада, відповідаючи на питання кореспондента ТАСС, керівник глобальної практики Світового банку з енергетики й видобувних галузей Чарльз Файнстайн.

"Можливо, ми ще не бачимо дна на нафтовому ринку", - сказав фахівець, додавши, що не знає, коли воно може бути досягнуте.

Відео дня

Читайте такожНафта перед засіданням ОПЕК знову коштує менше $80Відповідаючи на питання про прогнози з приводу майбутньої сесії ОПЕК, експерт наголосив, що це не зовсім його тема. "Але я знаю, що багато виробників нафти знаходяться під великим тиском, - сказав Файнстайн. - Тому що збалансованість їх бюджетів, їх державних витрат залежить від цін на нафту - в діапазоні від 80 доларів за барель до $135-140, як у Венесуели".

"Вважаю, що одна з причин, за якими ми спостерігаємо зниження цін на нафту, - це саме орієнтування урядів на цільові показники з доходів, - продовжив експерт. - Частка на ринку, обсяг (видобутку) починають домінувати над цінами... В умовах падіння цін деякі уряди говорять, що їм необхідно нарощувати обсяг, збільшувати свою частку на ринку. А це може перетворюватися на спіраль, що веде до подальшого зниження цін".