Гройсман обіцяє українцям адресну підтримку при оплаті рахунків на газ / фото УНІАН

Уряд продовжує роботу над справедливою формулою ціни на газ і має намір забезпечити можливість оплати газу населенням через механізми регулювання самої ціни або адресної підтримки.

Читайте такожГаз для населення не подорожчає до серпня

Про це під час Години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відео дня

«Ми працюємо над тим, щоб знайти справедливу формулу, і щоб для українських громадян оплата за газ була можливою через механізми регулювання самої ціни або через механізми адресної підтримки. І це дуже складне питання», - сказав він.

Гройсман нагадав, що ціна на газ для населення на поточний момент становить 7 тис. грн за тис. кубічних метрів, тоді як для промисловості ця ціна становить 10 тис. грн.

«Для українських громадян я вже більше року тримаю ціну на газ на рівні 7 тис. грн, і я стримую ціну на газ», - сказав він.

Прем'єр зазначив, що з 2005 по 2013 рік Україна здійснила запозичення на 50 млрд грн, і лише в цьому році необхідно віддати за обслуговування державного боргу 5 млрд дол.

«Ми повинні виходити за межі української фінансової системи, щоб позичати ресурси, перекредитовуватися і зменшувати кошти на обслуговування держборгу», - сказав прем'єр, пояснюючи одному з депутатів необхідність перегляду цін на газ для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду.

Як повідомляв УНІАН, МВФ для продовження співпраці з Фондом вимагає привести ціни на газ до імпортного паритету і забезпечити механізм їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон'юнктури.