Ілюстрація REUTERS

Високопоставлений представник Держдепартаменту заявив журналістам, що Сполучені Штати очікують, що компанії у всьому світі скоротять імпорт сирої нафти з Ірану до нуля до 4 листопада. В іншому випадку, вони опиняться під санкціями США.

Читайте такожЄС готує відповідь США на можливі санкції проти європейських компаній через Іран

Представник Держдепартаменту сказав, що він проводить зустрічі з європейськими дипломатами, щоб донести повідомлення, що адміністрація Трампа серйозно ставиться до введення нових санкцій щодо торгівлі з Іраном після того, як президент Дональд Трамп вивів Сполучені Штати з ядерної угоди з Тегераном у травні нинішнього року, передає «Голос Америки».

Відео дня

Чиновник зазначив, що зараз настав час для всіх компаній припинити купувати іранську нафту. Він додав, що цей крок стосується не тільки Європи, але й Індії, Китаю і Туреччини, де ще не проводилися переговори з офіційними особами, але вони будуть проведені.

Ціни на нафту зросли після оголошення про нові американські санкції. Іран є третім за величиною виробником нафти серед країн ОПЕК, експортуючи близько 2 млн барелів нафти в день.

Великобританія, Франція, Німеччина і Європейський союз в цілому виступали рішуче проти виходу Вашингтона з ядерної угоди з Тегераном. Вони пообіцяли захистити свої компанії від так званих «вторинних санкцій», під які потрапляють європейські бізнес-структури в Ірані.