ЕС хочет снизить зависимость от российского газа, поэтому ему не нужен «Южный поток» /  hvylya.org

Рішення Росії перенаправити "Південний потік" відображає слабкий попит на російський газ в Європі, яка хоче знизити залежність від Росії. Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства Fitch Ratings, передає ТАСС.

Великі електроенергетичні компанії більше не хочуть укладати довгострокові контракти на імпорт газу, вважають експерти.

Відео дня

"Це відбувається тому, що попит на газ циклічно і структурно слабкий, оскільки ринкова економіка рухається на користь інших джерел генерації електроенергії. Обсяг газу, що поставляється в Центральну Європу через Україну, впав в останні місяці, тоді як обсяги трубопроводом Nord Stream через Німеччину збільшилися. Якщо дивитися на потужності, європейський попит на російський газ може бути задоволений у середньостроковій перспективі газопроводом Nord Stream і трубопроводами через територію України", - вважають у Fitch.

Читайте такожПрезидент Єврокомісії: Південний потік ще може бути побудований

Крім того, експерти підрахували, що споживання газу електроенергетичними компаніями Європи буде поступово знижуватися в найближчі десять років.

Газ, який піде новим маршрутом "Південного потоку" в Туреччину, може бути експортований в Грецію та Італію.

"Цей план може стати позитивним для Туреччини, яка стане великою транзитною країною, але додаткового попиту на ринках Італії та Греції ми не спостерігаємо", - йдеться в повідомленні агентства. Крім того, це зробить "Газпром" більш залежним від Туреччини.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін 1 грудня повідомив, що "в нинішніх умовах Росія не буде реалізовувати проект "Південний потік". У свою чергу глава "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що проект "Південний потік" більше не актуальний. "Все, проект закритий", - сказав голова компанії журналістам, коментуючи російсько-турецькі переговори на вищому рівні.

Читайте такожРосія вже витратила на непотрібний «Південний потік» не менше $5 мільярдів

Проект "Південний потік" вартістю 15,5 млрд євро був розрахований на постачання в Європу 67 млрд кубометрів газу в рік. Зараз потужності "Блакитного потоку", який постачає російський газ до Туреччини дном Чорного моря, складають 16 млрд кубометрів в рік.