Иллюстрация REUTERS

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" не повинно загрожувати статусу України, як транзитної держави.

Читайте такожТрамп назвав побудову газопроводу "Північний потік-2" трагедією і помилкою Німеччини

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на заяву речника німецького уряду Штеффена Зайберта (Steffen Seibert).

Відео дня

Він зазначив, що новий газогін є "передусім економічним проектом", який має політичний компонент, оскільки впливає на роль України. Німеччина разом з іншими країнами Євросоюзу зроблять усе, щоб "Північний потік-2" не завдав значної шкоди Україні, відзначив Зайберт.

"Україна і надалі повинна залишитася країною транзиту російського газу", - додав він.

Нагадаємо, роботи зі спорудження газопроводу "Північний потік-2" у Німеччині розпочалися в травні 2018 року. Угоди щодо фінансування проекту підписані з компаніями ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Uniper і Wintershall (обидві - Німеччина). Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна скласти 1220 кілометрів, він з'єднає російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Україна виступає проти будівництва газопроводу та непокоїться через можливу втрату статусу транзитної держави. Також противниками "Північного потоку-2" є США, Польща та країни Балтії. Критики газопроводу є і в Німеччині, однак федеральний уряд здебільшого підтримує реалізацію проекту, зазначаючи, що він є приватною ініціативою.