Фото УНИАН

Україна планує до кінця 2018 року добудувати два енергоблоки на Хмельницькій атомній електростанції, фундамент яких було закладено ще за часів СРСР, сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду 9 грудня.

«У рамках модернізації української енергетики уряд ухвалив рішення про добудову двох блоків на Хмельницькій станції. Ми вважаємо, що завершення цієї добудови має відбутися у 2018 році», - сказав Яценюк.

Водночас прем'єр-міністр не уточнив, за якими технологіями добудовуватимуться енергоблоки на Хмельницькій АЕС.

Відео дня

Також прем'єр-міністр відзначив, що у 2015 році планується провести необхідні роботи зі збільшення видачі потужностей Южно-Української АЕС, Запорізької АЕС і Хмельницької АЕС шляхом будівництва нових ліній електропередач.

«Загалом це буде близько 3 000 МВт», - додав Яценюк.

Окрім цього, Яценюк повідомив про істотне розширення співпраці з американсько-японською компанією Westinghouse у поставках ядерного палива для українських АЕС, як альтернативи російському паливу.

«Ми залишаємо той проект, який зараз є у «Енергоатома», і істотно розширюємо нашу співпрацю із закупівлі ядерного палива для українських атомних станцій з компанією Westinghouse. Про що підписані і підписуватимуться відповідні угоди», - сказав Яценюк.

Також прем'єр-міністр повідомив, що до 2017 року українська енергосистема має повністю інтегруватися у європейську для синхронної роботи.

«Вся Україна має бути інтегрована в Європейську електроенергетичну систему», - підкреслив прем'єр-міністр.