Ілюстрація / REUTERS

Іран через США погрожує блокувати експорт нафти з країн Перської затоки.

Читайте такожНа світовому ринку нафти стався рекордний за два роки обвал цін

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї підтримав пропозицію президента країни Хасана Роухані про блокування поставок нафти, повідомляє "Німецька хвиля". "Якщо експорт іранської нафти буде блоковано, то жодна інша країна в регіоні теж не буде експортувати її", - йдеться в заяві Хаменеї.

Відео дня

Він також закликав очільника іранського МЗС суворо дотрисуватися позиції президента з цього питання.

Роухані раніше пригрозив перекрити поставки нафти на міжнародний ринок через Ормузьку протоку, якщо США будуть домагатися припинення закупівель іранської нафти іншими країнами.

Через Ормузьку протоку Перська затока з'єднується з Оманскою затокою, і далі з Аравійським морем та Індійським океаном. Бахрейн, Катар і Кувейт можуть поставляти нафту на експорт тільки через цю протоку, оскільки інших виходів до моря у них немає. Через неї також йдуть танкери Саудівської Аравії, ОАЕ та Іраку.

Всього через Ормузьку протоку проходить близько п'ятої частини усієї експортованої у світі нафти, значна її частина надходить у Китай, Японію, Індію, Південну Корею і Сінгапур.

На початку травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), укладеного між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною у 2015 році, який передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Решта учасників угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти домовленості у силі.

Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану, а потім зажадали від держав-союзників до 4 листопада припинити купувати нафту в Ірану, заявивши, що в іншому випадку введуть санкції проти закупівельників.

Зокрема, США направили попередження низці японських компаній з вимогою звести закупівлі нафти в Ірану до нуля.

Після цього стало відомо, що Японія розглядає можливість відмови від іранської нафти і водночас починає переговори з тим, щоб вивести свої компанії з-під можливих санкцій США, а також шукає заміну іранській нафті на ринках ОАЕ і Саудівської Аравії.

Як повідомляв УНІАН, у травні держсекретар США Майк Помпео заявив, що політика США стосовно Ірану не має на меті змінити керівництво цієї країни, її мета - змінити поведінку іранських лідерів, щоб вони дослухалися до власного народу і припинили деструктивну поведінку в регіоні.