Ілюстрація REUTERS

Нафтогазова Асоціація України (НАУ) підготувала і направила низку листів до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства внутрішніх справ з проханням посилити боротьбу з тіньовим ринком нафтопродуктів і вжити всіх можливих заходів для вирішення проблеми наявності нелегальних АЗС, повідомила прес-служба асоціації.

Читайте такожАнтимонопольний комітет знову взявся за зростання цін на автогаз

Згідно з даними асоціації, на сьогодні тіньовий ринок у сегменті дизельного палива становить близько 20%, а тіньовий ринок скрапленого газу досяг позначки 30-50% залежно від регіону.

Відео дня

«Як наслідок, прогнозні втрати державного і місцевих бюджетів у 2018 році становитимуть близько 10 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що нелегальні точки продажу в абсолютній більшості випадків розміщуються і експлуатуються без належним чином оформленого землекористування, реалізують паливо без застосування РРО (касових апаратів), без оформлення трудових відносин з працівниками, без отримання дозволів на експлуатацію об'єктів підвищеної небезпеки та іншими численними порушеннями чинного законодавства .

«НАУ наголошує, що негативним наслідком діяльності нелегальних АЗС є створення загрози для життя і здоров'я громадян, оскільки такі об'єкти, порушуючи будівельні норми, розміщуються в безпосередній близькості до житлових будинків і громадських споруд», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату у 2017 році через мережу АЗС в Україні було реалізовано 1,44 млн тонн бензину, 1,12 млн тонн дизельного палива, 713 тис. тонн пропану і бутану.