Частка АЕС та ТЕС в українській електроенергетиці знизиться - ЗМІ / фото УНІАН

Про це йдеться в аналітичному дослідженні, опублікованому сайтом Mind.ua 

«Сьогодні на енергетичній карті планети динамічно змінюється все: структура генеруючих потужностей, конфігурація енергосистем, влаштування національних енергоринків. На жаль, Україна на цьому тлі поки залишається в середині 90-х років минулого століття. Архаїчна і політично залежна модель ринку електроенергії разом з адміністративною системою тарифоутворення в країні посприяли консервації сформованої структури генерації, де домінують «динозаври» у вигляді великих АЕС і зношених ТЕС. При цьому енергопостачальна інфраструктура залишається абсолютно стерильною від сучасних технологій. В умовах тотальної державної зарегульованості вкладати інвестиції в галузь сенсу не було», - зазначається в матеріалі.

Поштовхом для докорінної зміни енергетичної парадигми стане впровадження конкурентного ринку електричної енергії, заплановане на липень 2019 року.

Відео дня

«Однак подібне status quo вічно зберігатися не може. Майбутня лібералізація енергоринку, разом з інтеграцією української енергосистеми в європейську ENTSO-E, відкриває вікно можливостей для інвесторів і нових гравців, які вийдуть далеко за межі традиційної зв'язки АЕС – ТЕС. Причому зміни в динаміці та напрямках розвитку галузі настануть дуже швидко. Власне, вони вже відбуваються. В українській енергетиці напередодні запуску конкурентного ринку все помітнішими стають тенденції, які змінять ландшафт генерації і визначать напрямки вкладення інвестицій уже в найближчій і середньостроковій перспективі», - прогнозує Mind.ua.

Застаріла генерація поступово виводитиметься з експлуатації та замінюватиметься ВДЕ (відновлювальними джерелами енергії – ред.), енергоефективними заходами, акумуляторами.

В. о. директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук раніше неодноразово заявляв, що українській енергосистемі до 2025 року може додатково знадобитися 2,5 ГВт високоманеврових потужностей у вигляді акумуляторних і газопоршневих станцій для балансування ВЕС і СЕС.

Згідно аналітичного звіту Укренерго  «До питання розвитку ВЕС і СЕС у складі ОЕС України», до 2025 року може бути побудовано 0,5 ГВт акумуляторних станцій. Ще 2 ГВт потужностей повинні забезпечити високоманеврені ТЕС зі швидким стартом, що разом з акумуляторами дозволить до 2025 року забезпечити збалансовану роботу 4,2 ГВт вітрових і 3,3 ГВт сонячних електростанцій.