Ілюстрація REUTERS

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попередило, що світовий ринок нафти може зіткнутися з дефіцитом раніше, ніж очікувалося, завдяки угоді ОПЕК+ і рішенням Канади скоротити поставки.

Читайте такожЗапаси сланцевої нафти в США удвічі перевищили прогнози - ЗМІ

Про це повідомляє Росбалт.

Відео дня

"Минулого тижня країни ОПЕК та інші нафтопереробники, включаючи Росію, домовилися скоротити видобуток сумарно на 1,2 мільйона барелів на добу з січня 2019 року на шість місяців. Крім того, влада канадської провінції Альберта вирішила зобов'язати нафтові компанії знизити видобуток на 325 тисяч барелів на добу з січня для усунення надлишків запасів сировини", - йдеться в повідомленні.

Ще в листопаді МЕА прогнозувало, що світовий нафтовий ринок залишиться в профіциті протягом всього 2019 року. Тепер же агентство очікує, що дефіцит виникне до II кварталу наступного року, за умови, що ОПЕК буде дотримуватися свого угоди щодо поставок.

В оприлюдненому сьогодні щомісячному звіті по ринку нафти МЕА залишило прогноз зростання світового попиту на 2018-й і 2019 рік без змін у порівнянні з минулим місяцем на рівні 1,3 мільйона і 1,4 мільйона барелів на добу відповідно.

Ілюстрація REUTERS

"Наш прогноз зростання попиту на 2019 рік залишається на рівні 1,4 мільйона барелів на добу, незважаючи, що ціни на нафту значно знизилися з початку жовтня", - відзначило агентство.

Ціни на нафту впали майже на третину в цьому кварталі до приблизно 61 долара за барель з чотирирічного піку близько 87 доларів, досягнутого на початку жовтня.

"Деяка підтримка, що надається більш низькими цінами, буде компенсована уповільненням економічного зростання в світі, особливо в деяких країнах з економікою, що розвивається", - відзначило МЕА.

При цьому в агентстві констатували, що "невизначеність щодо торгової напруженості і посилення грошово-кредитної політики продовжують впливати на довіру та інвестиції". "Більш низькі очікування ОЕСР щодо світової економіки в 2019 році можуть знизити зростання попиту на нафту приблизно на 100 тисяч барелів на добу", - йдеться у звіті МЕА.