Петер Альтмаєр / REUTERS

Міністр економіки Німеччини заявляє, що здійснення російського газотранспортного проекту "Північний потік-2" може продовжитися з тим, щоб були дотримані життєво важливі інтереси України.

При цьому, сказав міністр Петер Альтмаєр в інтерв’ю агентству Reuters, Берлін також веде переговори про диверсифікацію свого енергопостачання також і за рахунок зрідженого природного газу, передає Радіо Свобода.

За словами міністра, один із цих життєво важливих інтересів України полягає в тому, що і після 2019 року має зберегтися істотний рівень транзиту газу з Росії через Україну. "Про це зараз ведуться дискусії", – сказав Альтмаєр і додав, що тонкощі цих переговорів дуже складні.

Відео дня

"Ми не зменшимо залежності від Росії тим, що підірвемо такий проект, як "Північний потік-2", а потім будемо отримувати російський же газ із інших трубопроводів", - сказав він.

"Про більшу енергонезалежність можна говорити тільки тоді, коли ми, крім забезпечення довготермінового постачання газу, також створимо в Німеччині інфраструктуру для отримання зрідженого природного газу", – додав Альтмаєр.

За його словами, зараз уже ведеться з’ясування з приватними інвесторами можливих місць для об’єктів такої інфраструктури.

Агентство нагадує, що транзит російського газу дає нині Україні до 3 відсотків від її валового внутрішнього продукту.

Читайте такожЄвропарламент засудив будівництво "Північного потоку-2"

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня Палата представників Сполучених Штатів Америки (нижня палата Конгресу) одностайно ухвалила резолюцію із закликом до європейських держав відмовитися від «Північного потоку-2».

У документі, зокрема, міститься заклик до урядів європейських держав відмовитися від «Північного потоку-2» і висловлюється підтримка введенню санкцій стосовно цього газопроводу, згідно з частиною 232 «Закону про протидію супротивникам Америки через санкції».

У резолюції також наголошується, що «Північний потік-2» є кроком у зворотному напрямку щодо забезпечення енергетичної безпеки Європи та інтересів США, і міститься наполегливий заклик до президента США використовувати всі наявні інструментарії, щоб підтримати енергетичну безпеку Європи через політику зменшення її залежності від російських енергоносіїв.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».