Віктор Бондар

Депутатська група «Партія «Відродження» підтримує вимогу лідерів фракцій про негайний розгляд парламентом проекту постанови №9198 щодо скасування підвищення тарифів на газ для населення.

Про це під час засідання Погоджувальної ради повідомив співголова групи, нардеп Віктор Бондар.

Він зазначив, що сьогодні споживчі ціни на газ є економічно необґрунтованими, а результатом їх підвищення стало лише зростання прибутків нафтогазових компаній. Так, у 2017 році «Нафтогаз України» отримав 1,5 млрд доларів чистого прибутку, наздогнавши російський «Газпром» з його прибутком у 1,6 млрд доларів.

Відео дня

Віктор Бондар наголосив, що депутатська група «Партія «Відродження» наполягає не лише на ухваленні постанови. Друга вимога – це проведення аудиту тарифів на житлово-комунальні послуги, а також допуск аудиторів Рахункової палати до перевірки діяльності НАК «Нафтогаз України».

Як повідомив політик, сьогодні на підприємстві відбуваються багатомільярдні зловживання під час закупівлі газу у європейських компаній.

«Коли ми почали розбиратися, як формується ціна на європейський газ, то з’ясувалося, що в 2017 році газ до України постачали вже 80 компаній-посередників. Вони збільшили обсяги поставок на 27% – до 14 млрд кубометрів і сьогодні продають нам за ціною від 300 до 500 доларів за тисячу кубів. Причому фактично весь газ заходить в Україну з газорозподільної станції Вельке Капушани на українсько-словацькому кордоні. І я хотів би, щоб цей факт перевірили аудитори Рахункової палати», – повідомив Віктор Бондар.

Отже, наголосив народний депутат, це означає, що країною-виробником усього блакитного палива, яке купується «Нафтогазом» у європейських посередників, є Росія.

«Фактично ми купуємо російський газ, за який додатково сплачуємо транзитні кошти і на якому, за підрахунком експертів, європейські посередники заробляють від 2,1 до 3,2 млрд доларів у рік! Тож давайте порахуємо, скільки газові компанії витягнули з кишень громадян. Адже саме за рахунок українців купується усе блакитне паливо. Прибуток «Нафтогазу» у 2017-му склав 1,5 млрд доларів, державної «Укргазвидобування» – 1,1 млрд доларів. Європейські посередники заробляють на поставках газу в Україну майже 3 млрд доларів. Тобто їхні сукупні доходи становлять майже 6 млрд доларів, або 170 млрд гривень. Це величезні кошти. То, може, Рахункову палату не допускають до перевірки цих фактів, щоб не став зрозумілим рівень корупції?» – наголосив Віктор Бондар.

Як повідомлялося раніше, депутатська група «Партія «Відродження» запропонувала викликати в парламент для звіту голову правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. Підставою для цього стала відмова керівництва державної компанії-монополіста допустити до проведення аудиту своєї діяльності представників Рахункової палати.