Ілюстрація / REUTERS

Колишній міністр економіки, заслужений економіст Віктор Суслов вважає, що Німеччина та інші найбільші європейські країни, які беруть участь у будівництві "Північного потоку-2", швидше за все, зможуть відстояти необхідність для них будівництва цього газопроводу.

США виступають проти будівництва "Північного потоку-2", оскільки зацікавлені у виході на європейський газовий ринок, розповів експерт під час чату на Главреді.

Читайте такожЄвропарламент засудив будівництво "Північного потоку-2"

Відео дня

За його словами, вже в наступному році Штати повинні стати найбільшим виробником газу в світі за рахунок різкого збільшення видобутку сланцевого газу.

"Тому вони хочуть, щоб Європа купувала більш дорогий американський сланцевий газ і не закуповувала газ у Росії. Отже, чому Конгрес США прийняв рішення проти "Північного потоку-2" (у Палаті представників була прийнята резолюція, згідно з якою країна має намір протистояти будівництву "Північного потоку-2" — Ред.) — зрозуміло", — зазначив співрозмовник.

Суслов підкреслив, що Європарламент схвалив резолюцію, в якій закликав припинити будівництво газопроводу, далеко не одностайно.

"На продовженні будівництва "Північного потоку-2" наполягає, насамперед, Німеччина, яка хоче виконувати роль найбільшого газового хаба Європи, що також різко посилює і політичний вплив Німеччини в ЄС. Саме тому "Північний потік-2" наполовину фінансують і будують західноєвропейські фірми", — додав економіст.

"Тому і США, і ЄС відстоюють зовсім не інтереси України в питаннях поділу європейського газового ринку. Вони борються за свої власні інтереси, — підкреслив екс-чиновник. Якщо б США змогли зупинити будівництво "Північного потоку-2" і отримати контроль над українською ГТС (газотранспортна система — Ред.), до чого вони прагнуть, вони змогли б буквально взяти Євросоюз за горло. А факт наростання протиріч між США та ЄС загальновідомий", — сказав аналітик.

"Але я думаю, що Німеччина та інші найбільші європейські країни, які беруть участь у будівництві "Північного потоку-2", швидше за все, зможуть відстояти необхідність для них будівництва цього газопроводу", — заявив експерт.