Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України (АМКУ) переніс розгляд результатів чотирирічного розслідування про порушення компаніями, що входять в енергохолдинг ДТЕК, який належить бізнесмену Рінату Ахметову, законодавства про захист економічної конкуренції на 17 січня.

Читайте такожЕлектрика в Україні може подорожчати через зростання вартості доставки вугілля з Роттердама

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

«Після сьогоднішніх бурхливих обговорень у справі групи компаній ДТЕК Антимонопольний комітет переніс ухвалення рішення на 17 січня», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році АМКУ під тиском громадськості приступив до розслідування зловживання монопольним становищем на енергетичному ринку групою компаній ДТЕК.

Тоді ж, у 2015 році, тодішній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин неодноразово звинувачував ДТЕК у монополізмі на ринку теплової генерації. Однак незабаром всі претензії до ДТЕК припинилися.

Пізніше гендиректор холдингу Максим Тимченко в інтерв'ю ЗМІ повідомив, що частину випущених в 2013 році єврооблігацій ДТЕК викупила наближена до президента Петра Порошенка компанія ICU, керівником якої раніше була Валерія Гонтарева і в якій раніше працював Володимир Демчишин та Дмитро Вовк, колишній голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Крім того, з усіх видів генерації саме теплова знаходиться в привілейованому становищі завдяки введеній у березні 2016 року формулі "Роттердам+".

У середині серпня 2018 року голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус заявив, що продовження дії формули "Роттердам+" ще на рік принесе додатково для енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова 10 мільярдів гривень. Частина з цих грошей піде і на виплату власникам євробондів.

У серпні 2017 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени колишнього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, під час формування гуртової ринкової ціни необґрунтовано включили в неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула "Роттердам+"). Згідно з позицією НАБУ, такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних витрат.

Довідка УНІАН. ДТЕК – найбільша приватна вертикально інтегрована енергетична компанія України входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент», акціонером якої є бізнесмен Рінат Ахметов.