Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила методику формування плати за приєднання до систем передачі і розподілу електричної енергії.

Читайте такожКабмін передав Мінфіну контроль над "Укренерго"

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова регулятора Оксана Кривенко.

Відео дня

За її словами, затвердження методики посилить позиції України у рейтингу Світового банку Doing Business, що дозволить залучити додаткові інвестиції в економіку країни.

«На перехідний період до 31 грудня 2020 року вартість базової ставки приєднання 1 кВт потужності для всіх операторів систем розподілу визначена на рівні 3,48 тис. грн./кВт (без ПДВ), як усереднений показник вартості створення 1 кВт потужності на ступені напруги 0,4 кВ, яка індексується на рівень напруги в точці приєднання та рівень завантаження трансформаторних підстанцій основної мережі», - написала Кривенко.

За словами голови регулятора, розрахунок плати за нестандартне приєднання передбачає плату за приєднання потужності - добуток потужності, помножений на ставку і плату за створення лінійної частини приєднання.

Вона зазначила, що цим рішенням стимулюється приєднання об'єктів (електроустановок) на вищому рівні напруги, оскільки плата за нестандартне приєднання на вищих ступенях напруги буде меншою.

Ставка плати для електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії, зменшена на 10%. Після перехідного періоду ставки будуть розраховані на основі фактичних капітальних витрат на приєднання.

Також Кривенко повідомила, що коефіцієнт завантаження трансформаторних підстанцій визначається виключно на базі фактичного перетікання електричної енергії. Коефіцієнти завантаження і ставки приєднання встановлюються на рік, є публічною інформацією та оприлюднюються на офіційних сайтах операторів систем розподілу.

Прийняти ставки плати за стандартне і нестандартне приєднання потужності НКРЕКП планує до кінця поточного року.

Як повідомляв УНІАН, раніше представники бізнесу неодноразово скаржилися на труднощі з підключенням до електромереж. Більше того, однією з найважливіших перешкод для підвищення позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку Doing Business залишається складність підключення бізнесу до електромереж.