Ілюстрація REUTERS

Оператор нафтотранспортної системи України - державна компанія «Укртранснафта» закликала керівництво країни невідкладно прийняти рішення щодо забезпечення безперервного електропостачання об'єктів нафтотранспортної системи України та її постійної роботи з січня 2019 року.

Читайте такожНацкомісія збільшила оптову ціну електроенергії в 2019 році

Про це йдеться у зверненні в. о. генерального директора «Укртранснафти» Андрія Пасішника до РНБО, уряду, Міненерговугілля, НКРЕКП та «Нафтогазу».

Відео дня

Повідомляється, що згідно із Законом «Про ринок електричної енергії», компанія повинна була вибрати собі електропостачальника і укласти з ним договір про постачання електроенергії до 11 грудня, однак оператори систем розподілу отримали відповідні ліцензії тільки у другій половині листопада 2018 року і розмістили публічні комерційні пропозиції та форми договорів тільки в грудні 2018 року.

Більше того, зазначається, що станом на 18 грудня Кабінет міністрів України не визначив постачальника «останньої надії», який повинен здійснювати поставки в разі необрання «Укртранснафтою» нового електропостачальника.

«Відсутність своєчасних актів і документів регулятора ринку електричної енергії (з урахуванням тривалості процедур закупівель згідно із Законом України «Про публічні закупівлі, укладення договору займає орієнтовно 2-3 місяці) зробило неможливим своєчасне укладення компанією відповідних договорів на постачання електроенергії з 01.01.2019 року як за вільними цінами, так і з постачальником «останньої надії», - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в другій декаді грудня 2018 року «Укртранснафта» отримала попередження від декількох операторів систем розподілу про припинення розподілу електричної енергії з 1 січня 2019 року у зв'язку з відсутністю договору на постачання електроенергії у 2019 році.

«Дана ситуація призведе до повної зупинки насосних агрегатів, і, відповідно, повної зупинки транспортування нафти з 1 січня 2019 року, і ставить під загрозу виконання зобов'язань компанії з транспортування нафти як європейським споживачам, так і вітчизняним нафтопереробним підприємствам, забезпечення безпеки виробничого процесу, що може призвести до виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в нафтотранспортній системі України», - сказано в повідомленні.

Відзначається, що з аналогічною ситуацією зіткнувся і оператор газотранспортної системи України «Укртрансгаз».

«Враховуючи вищевикладене, з метою запобігання негативним наслідкам необхідне невідкладне прийняття рішень та регуляторних актів щодо забезпечення безперервного електропостачання об'єктів нафтотранспортної системи України та її постійної роботи з січня 2019 року», - сказано у зверненні.

Як повідомляв УНІАН, НКРЕКП встановила на 2019 рік тариф для постачальника електричної енергії «останньої надії» на рівні 486,06 грн/МВт-год (без ПДВ). Постачальником «останньої надії» уряд визначив компанію «Укрінтеренерго».

У середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, народного депутата Лева Підлісецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність, і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії.

Для запуску нової моделі ринку в середині березня 2018 році НКРЕКП прийняла пакет вторинного законодавства. Згідно з прийнятими документами, перші торги електроенергією в п'яти новостворених сегментах ринку повинні стартувати з 1 липня 2019 року.

За законом про ринок електроенергії, угода з постачальником «останньої надії» гарантує поставки, якщо споживач не уклав договір з постачальником універсальних послуг.

Довідка УНІАН. За підсумками 2017 року «Укртранснафта» транспортувала 16 млн тонн нафти, що на 5,3% більше показника за 2016 рік. План на 2018 рік становить 17,7 млн тонн.

Компанія «Укртранснафта» є оператором нафтотранспортної системи України, яка включає 18 нафтопроводів загальною довжиною 4569 км, 51 нафтоперекачувальну станцію (НПС), 11 резервуарних парків загальною ємністю 1010 тис. кубометрів. Роботу НПС забезпечують 176 насосних агрегатів загальною потужністю електродвигунів 356,9 тис. кВт.