Ілюстрація / REUTERS

Польща підписала із США довгострокову угоду про купівлю зрідженого газу в рамках зусиль щодо зменшення енергетичної залежності від Росії.

Про це рішення обидві сторони заявили в середу, 19 грудня, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на AP.

Як зазначається, польська державна газова компанія PGNiG та компанія Port Arthur LNG - філіал базованої в Сан-Дієго компанії Sempra Energy - домовилися про продаж 2,7 мільярда кубометрів газу щорічно протягом 20-ти років.

Відео дня

Як зазначається у спільній заяві, цієї кількості достатньо, щоб покрити близько 15 відсотків щоденних потреб Польщі у газі. Про фінансові деталі угоди не повідомляється.

Читайте також"Північний потік-2" має зберегти інтереси України по транзиту газу з РФ – міністр економіки Німеччини

"Ця угода означає важливий крок у напрямку енергетичної незалежності і безпеки Польщі", - заявив міністр енергетики США Рік Перрі.

Протягом останніх тижнів Польща також підписала довгострокові газові угоди з кількома американськими постачальниками. Як зазначається, це було зроблено на тлі того, що як Польща, так і США намагаються зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Польща, як і низка інших країн, вважає "Північний потік-2" політичним проектом, який має на меті позбавити Україну статусу транзитера газу, та застерігає ЄС від залежності від російського газу. У США будівництво газогону називають кроком назад у питаннях європейської енергетичної безпеки та американських інтересів і погрожують запровадженням санкцій.