Ілюстрація REUTERS

Нафтовий ринок різко знижується на азіатських торгах, при цьому ціни на еталонні сорту Brent і WTI залишаються на мінімумах більш ніж за рік. Зниження котирувань відбувається на тлі засідання ФРС, за результатами якого в США підвищилася базова процентна ставка.

Читайте такожДефіцит нафти може виникнути раніше, ніж прогнозували - МЕА

Про це повідомляє Сегодня.uа.

Відео дня

Зокрема, ціна лютневих ф'ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures до 9:35 за київським часом зменшилася до 56,38 долара за барель. Раніше ціна Brent побила антирекорд за 15 місяців.

фото investing.com

Вартість ф'ючерса на BRENT на лютий на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) впала до цього часу до 47,14 долара за барель. Напередодні, 19 грудня, завершилися торги січневим ф'ючерсом на WTI, який в останній день подорожчав на 2,1%, до 47,2 долара за барель.

фото investing.com

Як відомо, ФРС США за підсумками грудневого засідання підняла базову процентну ставку в четвертий раз протягом цього року, як і очікувалося. Однак прогнози на 2019 рік переглянуті в сторону погіршення: оцінки зростання ВВП і споживчих цін знижені, і на американський ЦБ тепер чекає два підвищення ставки замість трьох.

Ілюстрація REUTERS

При цьому, запаси нафти в США за тиждень, що завершився 14 грудня, скоротилися лише на 497 тисяч барелів. При цьому запаси бензину зросли на 1,77 мільйона барелів, а запаси дистилятів знизилися на 4,24 мільйона барелів.

Читайте такожСвітові ціни на нафту впали до річного мінімуму

Експерти, опитані S&P Global Platts, прогнозували зниження запасів нафти в США на 3 мільйони барелів, збільшення запасів бензину на 2,6 мільйона барелів і скорочення запасів дистилятів на 900 тисяч барелів.

Запаси нафти на терміналі в Кушинга, де зберігається нафта, якою торгують на NYMEX, минулого тижня підскочили на 1,09 мільйона барелів.

Видобуток нафти не змінився і становить 11,6 мільйона барелів на добу. Нафтовий імпорт підвищився на 30 тисяч барелів на добу, до 7,42 мільйона барелів на добу, експорт збільшився на 51 тисячу барелів на добу, до 2,325 мільйона барелів на добу.

Нагадаємо, 7 грудня члени ОПЕК і держави, які не входять до картелю, прийшли до висновку про зниження обсягів видобутку нафти. Раніше Росія відмовлялася від пропозиції Саудівської Аравії скоротити видобуток на 1-1,2 мільйона барелів на добу.

Однак у підсумку учасники зустрічі домовилися зменшити видобуток на 1,2 мільйона барелів на добу – 800 тисяч припаде на країни ОПЕК і 400 на всі інші. Таким чином, кожна країна ОПЕК зобов'язується зменшити нафтовидобуток на 3%.