Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, вдвічі знизила тарифи для АТ "Укртрансгаз" на послуги транспортування природного газу.

Читайте такожЕкс-міністр економіки спрогнозував долю "Північного потоку-2"

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала голова регулятора Оксана Кривенко.

Відео дня

"Встановили тимчасові тарифи для АТ "Укртрансгаз" на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на перший рік другого регуляторного періоду. Вони зменшилися вдвічі. Ми входимо у новий 2019 рік з європейськими конкурентоспроможними тарифами", - написала вона.

За її словами, вказані тарифи є складовою кінцевої ціни природного газу для вітчизняних споживачів, бо це призведе до зниження його вартості.

"Фактично на 6 доларів зменшиться ціна імпортованого блакитного палива на оптовому ринку", - зазначила вона.

Дане рішення має підвищити конкурентоспроможність газотранспортної системи України.

"Українська газотранспортна система закріпить свою конкурентоспроможність як абсолютна і економічно вигідніша альтернатива "Північному потоку" та іншим обхідним газопроводам. Сподіваюся, таке рішення НКРЕКП сприятиме укладення вигідного транзитного контракту після 2019 року", - зазначила Кривенко.

Голова НКРЕКП також прогнозує збільшення завантаженості газопроводів і газосховищ, насамперед, задіяних у постачанні палива на український ринок. Крім того, вона вважає, що газовидобувна галузь отримала додатковий стимул для нарощування обсягів виробництва, що особливо важливо напередодні 2019 року, коли будуть проводитися міжнародні аукціони із залучення іноземних інвестицій в газовидобувні площі.

"Вважаю, що сьогоднішнім рішенням про зниження тарифів ми зміцнили міжнародні позиції України і в черговий раз довели, що наша держава - надійний і перспективний партнер. Нам потрібно виграти конкуренцію за інвестиції та завантаженість газотранспортної системи. І ми її виграємо тільки через консолідацію зусиль всіх учасників ринку", - написала вона, додавши, що тариф покриває всі операційні витрати оператора ГТС і забезпечує достатній рівень прибутку для інвестицій.

Як повідомляв УНІАН, у вересні цього року НКРЕКП запланувала в два рази знизити тариф "Укртрансгазу" на транспортування природного газу магістральними газопроводами з 1 січня 2019 року.

Довідка УНІАН. "Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярд кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС. 100% акцій "Укртрансгазу" перебуває у власності НАК "Нафтогаз України".