Брак грошей на рахунках компанії також загрожує проектів з видобутку газу / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" заявила, що входить до 2019 року з мінімальною кількістю грошових коштів на рахунках, що ускладнює закупівлю газу в піковий опалювальний сезон.

Читайте такожГройсман хоче переглянути зарплати менеджменту «Нафтогазу»

Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

При цьому він уточнив, що мінімальна кількість грошей на рахунках компанії ставить загрозу також проекти з видобутку газу і модернізації ГТС, адже тільки "Укргазвидобування" вимагає інвестицій не менше 38 мільярдів гривень.

У зв'язку з цим, Коболєв вважає, що виникне дефіцит ліквідності об'ємом 35,2 мільярда гривень.

Основною причиною такого стану справ він називає реалізацію газу за пільговими цінами.

"Основною проблемою є те, що "Нафтогаз" продає газ за цінами нижче ринкових. Кабмін має компенсувати втрати, пов'язані з зобов'язаннями", - написав Коболєв.

Голова "Нафтогазу" також зазначив, що заборгованість – це ще одна велика проблема.

"Зараз сукупний борг споживачів перед "Нафтогазом" за газ, поставлений за спецзобов'язанням, становить 57,5 мільярда гривень. Зокрема, 24,7 мільярда гривень заборгували газсбыты, 32,9 мільярда гривень – тепловики і ТЕЦ", - зазначив він.

Ще один фактор, який негативно впливає на фінансовий стан – це заборгованість облгазів та інших споживачів за послуги балансування перед "Укртрансгазом".

"Станом на кінець жовтня борги перевищили 28,3 мільярда гривень. Тут на першому місці побратими "газсбытов – група облагазів з боргом 18,7 мільярда гривень", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня "Нафтогаз" закликав керівництво країни вирішити проблему багатомільярдних неплатежів за газ з боку облгазів, більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу.

Тоді ж головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що через існування газсбытов "Нафтогаз" недоотримає 12,2 мільярда гривень.

"Нафтогаз" створив три дочірні компанії для постачання газу безпосередньо промисловості, теплокомуненерго і населенню, виключаючи з ланцюжка поставок облгази, більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу.

Населенню газ буде поставляти компанія "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" (ЦПК), теплокомуненерго – "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Тепло", комерційним клієнтам – "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг".

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.