Керівник  «Укргідроенерго» зауважив, що зменшення тарифу вплине на реалізацію проекту Дністровської ГАЕС / фото facebook.com/Ukrhydroenergo

Незважаючи на зменшення відпускних тарифів для гідроенергетиків, в ПрАТ «Укргідроенерго» планують реалізувати заплановані проекти.

Про це в інтерв’ю «5 каналу» заявив Генеральний директор компанії Ігор Сирота.

«Тариф у нас буде зменшено на 15%. Так, у 2018 році середній тариф у нас був 69,06 коп., а на 2019 рік – це 59,15 коп. Для нашої компанії це відчутні кошти. І звичайно, не всі проекти, які ми планували на наступний рік, будуть реалізовані», - сказав Ігор Сирота.

Відео дня

Керівник  «Укргідроенерго» зауважив, що зменшення тарифу вплине на реалізацію проекту Дністровської ГАЕС, адже в компанії планували завершити будівництво четвертого гідроагрегату наприкінці 2019 року. Однак, в «Укргідроенерго» переконані, що незважаючи на труднощі, запустити гідроагрегат буде можливо в першому кварталі 2020 року.

При цьому він зауважив, що «Укргідроенерго» буде намагатися скорегувати тариф після першого кварталу 2019 року.

Ігор Сирота також спрогнозував, що наступного року ціни на електроенергію для споживачів якщо й зростатимуть, то несуттєво, і вже за 3-4 роки навіть знизиться.

«Якщо взяти перше півріччя, з рішення НКРЕКП, то зріст ОРЦ  будевсього-на-всього на 2 %. Росту тарифоутворення по генерації в цьому році немає. Але беручи до уваги досвід наших сусідів, які входили в нову модель ринку європейських країн (Польща, Словаччина), як правило, спочатку було зростання тарифу. Коли впроваджували нову модель ринку, це все-таки приводило до збільшення тарифу. Через два-три роки цей тариф буде змінюватися і він зможе знижуватися», - заявив керівник «Укргідроенерго».  

Довідка. Укргідроенерго - найбільша гідрогенеруюча компанія в Україні, що включена до переліку 15 підприємств державного сектору економіки, сумарні активи яких становлять 70% від загального показника у держсекторі. До складу компанії входять десять станцій на річках Дніпро та Дністер: Київська ГЕС та Київська ГАЕС, Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Середньодніпровська ГЕС, Дніпровська ГЕС-1 та Дніпровська ГЕС-2, Каховська ГЕС, Дністровська ГЕС та Дністровська ГАЕС. В процесі підготовки до будівництва - Канівська ГАЕС та Каховська ГЕС-2. 

У 2018 році загальна кількість гідроагрегатів на станціях Товариства становила 103, а їх сумарна встановлена потужність досягла 5 758 МВт. Компанія постійно динамічно розвивається та забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності, мобільний аварійний резерв в об’єднаній енергосистемі України.