Ілюстрація REUTERS

У Національної комісії, що регулює тарифи в сфері енергетики і комунальних послуг, не вистачає повноважень для того, щоб перевірити облгази, більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, в зв'язку з надлишковими нарахуваннями для споживачів у платіжках за газ.

Читайте такожГазовий зашморг для українців

Про це під час прес-конференції заявила голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко.

Відео дня

«На сьогодні, на жаль, склалася така ситуація, що згідно із законом про заходи контролю ми не можемо проводити планову перевірку частіше ніж один раз на 2 роки, але є можливість позапланової перевірки, яка вимагає узгодження Державної регуляторної служби», - заявила Кривенко.

Також вона додала, що розширення функціоналу Нацкомісії має бути розглянуте парламентом найближчим часом.

«З огляду на деякі обмеження функціональності регулятора, один із напрямів, які ми пропонуємо врегулювати парламенту - це можливість виходити на перевірки без погодження Державної регуляторної служби», - додала вона.

Голова Нацкомісії зазначила, що якщо споживач надсилає копію квитанції, в якій є донарахування з боку облгазів, які визнані незаконними, то є підстава для проведення перевірки.

«Якщо компанія не виконує рішення НКРЕКП, то є підстави для проведення позапланової перевірки. За результатами перевірки складається акт і може бути нарахований штраф у розмірі 850 тис. грн і по кожному факту порушення комісія може накладати відповідні штрафи», - додала вона.

При цьому Кривенко вважає, що такий спосіб покарання як припинення дії ліцензії постачальника в опалювальний сезон є неприйнятним, оскільки споживачі можуть залишитися без можливості отримання електроенергії. Тому є дієві механізми контролю і накладення штрафу.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів минулого тижня створив робочу групу для перевірки компаній, що постачають газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, через надлишкові нарахування для споживачів у платіжках за газ.

У листопаді жителі України отримали платіжки за газ, суми в яких відрізнялися від вартості фактично спожитого ресурсу, а також, у багатьох випадках, в платіжках були враховані заборгованості за попередні періоди, про які споживачі нічого не знали.

Наприкінці листопада НКРЕКП заборонила облгазам проводити донарахування в платіжках за природний газ.