Ілюстрація REUTERS

Україна зацікавлена в тому, щоб знайти авторитетного американського або європейського партнера для спільного управління своєю газотранспортною системою.

Читайте такожГройсман - німцям: українська ГТС значно надійніша за «Північний потік-2»

Як передає прес-служба Кабінету міністрів, про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відео дня

«Я хотів би, щоб ми отримали справжнього сильного гравця на європейському газовому ринку. Тому ми зацікавлені в пошуку серйозного авторитетного партнера для спільного управління газотранспортною системою з Європейського Союзу, Сполучених Штатів. Наші партнери зацікавлені в отриманні газу в Європі, а ми - в забезпеченні обсягів транспортування, тому ми зацікавлені в спільному управлінні», - процитувала прес-служба уряду прем'єр-міністра.

Гройсман також спростував можливі суперечки в парламенті щодо такого спільного управління.

«А чому Парламент має бути проти? Я розумію, що є ті, хто завжди проти. Але якщо ми говоримо про те, що ми сьогодні об’єднуємо зусилля з авторитетним міжнародним партнером зі світовим ім’ям, прекрасною репутацією і створюємо спільне управління, що тут поганого? Весь світ кооперується», - цитує прем'єра прес-служба уряду.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня цього року голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що Верховна Рада в першій половині 2019 року розгляне питання про створення консорціуму з потенційними міжнародними партнерами з управління газотранспортною системою (ГТС) України.

У лютому 2018 року президент України Петро Порошенко заявив, що більше десятка всесвітньо відомих компаній заявили про своє бажання брати участь в управлінні ГТС України.

Довідка УНІАН. На початку листопада 2016 року Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України». Водночас менеджмент національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» створив у структурі діючої держкомпанії «Укртрансгаз» нову філію - «Оператор ГТС України».

Відокремлення ГТС у нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення чинного контракту з російським «Газпромом».