Ілюстрація REUTERS

Група компаній «Нафтогаз» за дев'ять місяців 2018 року отримала чистий прибуток у розмірі 16,7 млрд, що на 5,8% менше результату за дев'ять місяців 2017 року. Про це повідомила прес-служба компанії НАК «Нафтогаз України».

Читайте такожУ "Нафтогазу" труднощі з купівлею газу через брак грошей на рахунках – Коболєв

«За 9 місяців 2018 року група «Нафтогаз» отримала чистий прибуток у розмірі 16,7 млрд грн, що менше на 5,8%, ніж результат 9 місяців 2017 року. На зменшення чистого прибутку вплинуло збільшення резерву сумнівних боргів, в основному по сегменту транспортування природного газу (переважно з боку групи РГК Дмитра Фірташа)», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У компанії також заявляють, що істотним чинником, що впливає на зменшення показника чистого прибутку були й інші витрати.

«Витрати з податку на додану вартість на компенсацію відповідно до Арбітражу з транзиту природного газу становили 4,8 млрд грн. Водночас, зменшення обсягу імпортованого газу і витрат за відсотками частково нівелювало погіршення чистого прибутку», - повідомляє прес-служба.

Також повідомляється, що станом на 30 вересня заборгованість за природний газ для категорій ПСО станом на 30 вересня 2018 року збільшилася на 21%, або на 6,3 млрд грн, порівняно з аналогічним періодом 2017 року.

Відзначається активне зростання боргів для теплогенеруючих підприємств (ТГП) для потреб населення на 2,6 млрд грн.

Повідомляється, що сегмент внутрішнього транспортування і транзиту природного газу порівняно з аналогічним періодом 2017 року відчутно погіршився.

«Фінансовий результат транзиту газу за 9 місяців 2018 року зменшився з 11,6 до 9,1 млрд грн у зв'язку зі зниженням обсягів транзиту. Транспортування природного газу погіршилися на 7,7 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією компанії, сегмент відбору природного газу з ПСГ зріс на 76%, або на 3,2 млрд куб м. Крім того, зростання обсягів торгівлі нафтопродуктами покращило результат сегмента на 2 млрд грн, і він досяг 3,5 млрд грн прибутку.

Як повідомляв УНІАН, «Нафтогаз» в 2017 році збільшив чистий прибуток у 2,2 раза - до 39,4 млрд грн.

У прес-службі «Нафтогазу» відзначили, що перемога в арбітражних процесах проти «Газпрому» стала головним фактором прибутковості групи в 2017 році. Без позитивного ефекту арбітражу у справі про транзит газу група зазнала б чистого збитку у розмірі 7,4 млрд грн.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.