Нафтопродукти в цьому році подорожчають під впливом трьох факторів / фото УНІАН

Зростання цін на нафтопродукти цього року залежатиме від трьох чинників, серед яких курс гривні, вартість нафтопродуктів на кордоні, а також можливий дефіцит палива.

Читайте такожЦіна бензину на АЗС опустилася нижче 30 гривень за літр

Такий прогноз кореспондентові УНІАН озвучив науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.

Відео дня

"Формування ціни на паливо визначають три фактори, основною з яких є непередбачуваність курсу гривні, оскільки в 2019 році очікуються великі політичні і геополітичні зміни", - сказав Рябцев.

Експерт зазначив, що інфляція і девальвація національної валюти неминучі, і лише ці два чинники призведуть до того, що наприкінці року абсолютні ціни на нафтопродукти однозначно будуть вищими, ніж на початку.

"Орієнтовно, лише за рахунок інфляції і девальвації ціни на бензин та газ мають зрости на 10-15% навіть при інших незмінних факторах", - додав він.

Рябцев вважає, що Нацбанку не вдасться утримати курс у прогнозованому коридорі. "Кожна зайва гривня в курсі означає подорожчання бензину на 70-80 копійок в роздрібній торгівлі, ось цей фактор визначальним у ціні на паливо", - заявив він.

Ще один фактор, що впливає на ціну, за словами експерта, – це вартість нафтопродуктів на кордоні.

"Протягом року спекуляції на світових біржах у вигляді стрибків фінансових інструментів, таких як нафтові котирування Brent, які у нас чомусь називають цінами на нафту, будуть продовжуватися. Цей фактор буде досить непередбачуваний, хоча істотних коливань, які ми бачили в цьому році, відбуватися не буде", - сказав він.

До третьої групи факторів Рябцев відніс формування попиту і пропозиції - тут може вплинути виникнення ситуативного дефіциту палива з внутрішніх або зовнішніх причин.

"На зовнішньому ринку, наприклад, можуть бути проблеми з продуктами з Російської Федерації, яка досі постачає велику кількість дизеля до України, а всередині країни - проблеми з поставками, наприклад, якщо в "Укрзалізниці" в черговий раз не виявиться вагонів-цистерн або локомотивної тяги для забезпечення поставок", - зазначив експерт.

За його словами, такий ситуативний дефіцит може призвести до ажіотажного попиту і сплесків цін на паливо.

Як повідомляв УНІАН, ціни на заправках в Україні станом на 29 грудня були наступні: А-92 – 28,01 гривні/літр, А-95 – 29,11 гривні/літр, А-95 Преміум – 30,13 гривні/літр, ДТ – 28,96 гривні/літр, ДТ-Преміум – 30,76 гривні/літр.