Для збереження транзиту "Нафтогаз" повинен провести поділ компаній до кінця року / фото УНІАН

Для того, щоб зберегти транзит газу через територію України, який перебуває під загрозою через будівництво Росією обхідних газопроводів, необхідно мотивувати споживачів в Європі співпрацювати з Україною.

Читайте такожУкраїна шукає західних партнерів для спільного управління ГТС – Гройсман

Про це заявила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд в інтерв'ю одному з телеканалів.

Відео дня

"Є багато підтверджень того, що Росія будує трубопроводи для того, щоб не транспортувати газ через територію України, і цілком можливо, що за рік після закінчення терміну дії контракту з "Газпромом", газ не будуть прокачувати через Україну, а це значні матеріальні втрати. Необхідно мотивувати споживачів в Європі співпрацювати з Україною. Якщо це робити, то збереження транзиту буде вірогіднішим і це важливо не лише для України, але і для європейських споживачів", - підкреслила Споттісвуд.

При цьому вона зазначила, що це серйозний виклик і для "Нафтогазу", і для України взагалі, оскільки справа не тільки в комерційному використанні трубопроводу і прокачування газу через Україну, тут замішана політика.

Вона також зазначила, що для успішного збереження транзиту газу, "Нафтогаз" зможе провести анбандлінг (поділ компаній) до кінця 2019 року.

"Звичайно, можливо проведення поділу компаній. "Нафтогаз" взяв модель анбандлінга у Великобританії. Ми знаємо, що нам робити, головне брати і робити, завершити весь процес потрібно до кінця наступного року (2019 року - УНІАН).

Як повідомляв УНІАН, транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у 2018 році скоротився на 7,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 86,774 мільярда кубометрів. Зокрема, за грудень транзит газу з РФ територією України становив 7,6 мільярда кубометрів, що на 4,4% менше, ніж за грудень минулого року.

Разом з тим, Росія продовжує активно просувати будівництво трубопроводів в обхід України. Так, у 2011-2012 роках був запущений газопровід "Північний потік-1", який по дну Балтійського моря з'єднує Росію і Німеччину. У 2020 році очікується закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2", довжиною 1220 км, який має з'єднати російську Усть-Лузі і німецький Грайфсвальд. В процесі будівництва також "Турецький потік" - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море, очікуваний запуск в експлуатацію - кінець 2019 року.

Транзит свого газу через обхідні маршрути ставить під загрозу отримання Україною доходів від роботи ГТС, які оцінюються в 3 мільярди доларів в рік.

Також повідомлялося, що 22 листопада 2017 року Кабінет міністрів України затвердив новий склад наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

22 грудня на посаду голови ради було обрано британка Клер Споттісвуд, яка має великий досвід роботи в газовому секторі, працювала головою регуляторного органу Великобританії з питань газопостачання (Ofgas) протягом 1993-1998 років. В цей період відбувалося розділення компанії British Gas і лібералізація ринку газу у Великобританії.

На початку листопада 2016 року Кабмін прийняв рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". В цей же час менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" новий філіал - "Оператор ГТС України".

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідно для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з "Газпромом".

Довідка УНІАН. Газотранспортна система (ГТС) України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. ГТС "Укртрансгазу" складається з магістральних газопроводів протяжністю 37,93 тисячі кілометрів.

Пропускна спроможність газотранспортної системи на вході 304 мільярда кубометрів на рік, на виході 145,8 мільярда кубометрів на рік.